spot_img

LJUBLJANA – Zelena prijestolnica Europe za 2016

Veliko priznanje našim susjedima! Lijepo je živjeti u Ljubljani! Nama novi poticaj! Ljubljana je u 2016. godini ponijela titulu Zelene prijestolnice Europe koje priznanje i status Europska komisija dodjeljuje od 2010. gradovima koji prednjače u brizi prema okolišu i težnji za održivim razvojem.

Prvom Zelenom prijestolnicom proglašen je Stockholm 2010. godine, a slijedili su ga Hamburg, baskijska prijestolnica Vitoria-Gasteiz, Nantes, Bristol i Kopenhagen, da bi ove godine titulu ponijela Ljubljana.

U obzir za nositelja titule dolaze svi gradovi EU-a s više od sto tisuća stanovnika koji se rangiraju po nekoliko indikatora, poput: prometa, zelenih površina, razine zvučnog zagađenja, gospodarenja otpadom, biodiverziteta, kvalitete zraka i vode, borbe protiv klimatskih promjena i slično.

Ljubljana je u posljednjih devet godina realizirala 1700 projekata. Transformacija grada je postignuta između ostalog i na području održivog prometa, zatvaranjem centra grada za automobile, boljim upravljanjem vodama i otpadom, njegovanjem biorazličitosti, revitalizacijom degradiranih područja i održavanjem i čuvanjem zelenog identiteta.

Ljubljana prednjači u mnogočemu!

  • Ljubljana ima najveći postotak odvojeno prikupljenog otpada od svih glavnih gradova u Europi – 65 posto.
  • Ljubljana je i prva europska prijestolnica u mreži Zero Waste Europe sa “zero waste” strategijom koja teži tome da se svi proizvodi koriste više puta, da se stvari recikliraju i općenito smanjuje količina otpada.
  • I sada, Ljubljana je postala Zelena prijestolnica Europe za 2016.

Inicijativa za izbor Europske zelene prijestolnice pokrenuta je 2006. godine u Tallinu, gdje su predstavnici 15 europskih gradova, među njima i Ljubljana, kroz memorandum predložili Komisiji EU da prepozna napore koje gradovi čine za svoj okoliš.

Danas u gradovima živi oko 70% europskih stanovnika zbog čega je baš urbanim sredinama najviše potreban održivi ekonomski i društveni razvoj.

Izvor: http://eu.hina.hr/content/9163080

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img