spot_img

Međunarodni dan svjetlosti 2024: Svjetlost u našim životima

Međunarodni dan svjetlosti obilježava se 16. svibnja jer je na taj dan 1960. godine prvi put korišten laser. Cilj ovog dana je promovirati važnost znanosti i primjene svjetla. Baviti se izazovima u održivom razvoju, zdravstvu i obrazovanju te objasniti važnost znanstvenog obrazovanja.

Začetci Međunarodnog dana svjetlosti sežu do 2015. godine, kada je UN obilježio Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija temeljenih na svjetlosti. Bila je to proslava  koja je podigla globalnu svijest o postignućima znanosti o svjetlosti i njezinim primjenama te njihovoj važnosti za čovječanstvo. Nakon uspjeha Međunarodne godine svjetlosti proglašenjem Međunarodnog dana svjetlosti željelo se osigurati trajan nastavak rada u podizanju profila znanosti i tehnologije, poticanju obrazovanja i poboljšanju kvaliteta života u cijelom svijetu.

Svrha ovog dana je poticanje znanstvene suradnje i istraživanje mogućnosti tehnologija temeljenih na svjetlu za promicanje mira i održivog razvoja. Prilika je to da se različiti sektori društva diljem svijeta uključe u aktivnosti. Da ljudima različitih dobi i predznanja prikažu značaj svjetlosti u znanosti i kulturi, te održivom razvoju.

Svjetlost u našim životima

Tema ovogodišnjeg dana svjetlosti je: “Svjetlost u našim životima”. Međunarodni dan svjetlosti globalna je inicijativa koja predstavlja godišnju žarišnu točku za kontinuirano uvažavanje svjetlosti. Isticanje uloge koju svjetlost ima u znanosti, kulturi i umjetnosti, obrazovanju i održivom razvoju. Primjene svjetlosti u različitim područjima kao što su medicina, komunikacije i energije. Široka tema svjetlosti omogućava različitim sektorima društva diljem svijeta da sudjeluju u aktivnostima koje pokazuju kako znanost, tehnologija, umjetnost i kultura mogu pomoći u postizanju ciljeva UNESCO-a.

Prilika je to za podizanje svijesti o bitnoj ulozi koju svjetlost ima u našim životima. Za naglašavanje njenog značaja u oblikovanju našeg svijeta i nadahnuću budućih inovacija.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img