spot_img

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA: Natječaj za sufinanciranje energetske obnove zgrada – do 16. siječnja 2017.

Ove godine natječaj za obnovu višestambenih zgrada raspisan je nešto kasnije nego što se najavljivalo, 17. listopada 2016.,  zbog prilagodbe dosadašnjih natječajnih uvjeta onima koji su propisani na europskoj razini.

Objava novog javnog natječaja izazvala je veliko zanimanje javnosti. Važno je to za stanare koji u zgradama žive, za građevinski sektor koji time dobiva snažan vjetar u leđa, ali to je i šansa za značajnu uštedu energije na razini cijele države.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nizom je radionica zainteresiranoj javnosti predstavio novosti u odnosu na dosadašnju praksu energetske obnove. Mnogi se slažu da su uvjeti nešto stroži nego dosad, potrebna dokumentacija kompliciranija, ali – ono što je najvažnije – i financijske uštede su mnogo veće.

Novih je odredbi puno, pa krenimo redom.

Elementi iz natječaja

Energetski pregled i energetski certifikat, prije i nakon obnove, glavni projekt energetske obnove te upravljanje projektom i administracija sada će se sufinancirati s 85 posto prihvatljivih troškova (dosad je to bilo 40 posto). Radovi na obnovi, korištenje obnovljivih izvora energije te provođenje stručnog i projektantskog nadzora sufinancirat će se do 60 posto investicije (dosad 40 posto). Tako suvlasnici po projektu, naravno ovisno o obuhvatu izvedenih radova, iz EU fondova mogu dobiti od 100.000 do čak 13 milijuna kuna!

Novost je i to da je od ove godine iznos sufinanciranja jednak za sve dijelove Hrvatske (ranije je na područjima posebne državne skrbi sufinanciranje bilo veće nego u ostalim dijelovima). Ipak, i sad će se uvažavati indeks razvijenosti jedinice područne samouprave pa će zgrade u nerazvijenim područjima dobivati više bodova, kažu u Fondu.

Novost je i to da se odsad boduju i mjere kojima se osigurava pristupačnost i prilagodba višestambene zgrade osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a to konkretno znači da će se sufinancirati i rampe, odnosno dizala, ako ih suvlasnici uključe u projekt obnove.

Doduše, povećana je potrebna ušteda energije za zagrijavanje/hlađenje prostora, koja mora biti veća od 50 posto u odnosu na potrošnju energije prije obnove. Veliko je to povećanje u odnosu na dosadašnjih propisanih 30 posto uštede. Ipak, u Fondu smatraju da to neće biti nikakav problem jer su dosad obnovljene višestambene zgrade potrošnju energije u prosjeku smanjile za 62 posto.

Svima koji se odluče da iskoriste novac iz EU fondova za obnovu svoje zgrade Fond, odnosno njegov Sektor za energetsku učinkovitost, pomagat će savjetima, i to u pripremi projekta, kompletiranju opsežne dokumentacije te tijekom provedbe i praćenja projekta. Na kraju će im Sektor izdati i potvrdu o spremnosti projektnog prijedloga, čime zapravo Fond želi povećati prolaznost projekata na natječaju, a time i uspješnost u povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Postoji i nekoliko osnovnih uvjeta za obnovu zgrada. Obnavljati se mogu samo one zgrade čiji je energetski razred D, E, F i G u kontinentalnoj, odnosno C, D, E, F i G u primorskoj Hrvatskoj. Mogu se obnavljati samo cjelovite zgrade koje čine jednu arhitektonsku cjelinu, pa tako obnovu ne mogu zahtijevati, na primjer, stanari samo jednog stubišta. Također, s energetskom obnovom mora biti suglasna natpolovična većina suvlasnika zgrade.

Zgrade  – projekti koji će dobiti više bodova:

Prijave će se rangirati po broju bodova, a više će bodova dobiti zgrade:

  • kod kojih je projektiran veći postotak ušteda od propisanog,
  • one s većim brojem stanova,
  • nižim energetskim razredom,
  • spremnijim projektom (sklopljeni ugovori s izvođačima radova, s bankom za kreditiranje i sl.),
  • starije zgrade,
  • one koje projektom uključuju i zamjenu izvora energije, a osobito korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje,
  • koje koje ukjlučuju pripremu potrošne tople vode i dr.

Prijava – postupa i rok:

Rok za predaju projektnih prijedloga je 90 dana, dakle do 16. siječnja iduće godine. Potrebna dokumentacija i prijava dostavljaju se Posredničkom tijelu razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana. No, oni koji ne budu stigli pripremiti potrebnu dokumentaciju za prijavu do polovice siječnja iduće godine ne trebaju se brinuti – novi se natječaj očekuje već u proljeće iduće godine.

Više o svim detaljima prijave na natječaj za obnovu višestambenih zgrada potražite na internetskoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: http://www.fzoeu.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img