spot_img

Inspirativna blagdanska priča iz Sirača: Većina zaposlenika su osobe s invaliditetom, paze na održivost i izvoze gotovo sve što proizvedu

Poslovanje i život Ustanove Suvenir Arbor iz Sirača sa 60-ak zaposlenih je posebna priča, priča za Božić, priča koja veseli sve zaposlene i vodstvo,  i sve nas, neizmjerno. Dosadašnji uspjesi kao da zazivaju nove dobre planove, koji su za 2022. već sačinjeni i lansirani…

Činjenice iz Arbora kazuju nam mnogo o dobrom i sreći u Siraču:

  • Arbor je donio zaposlenje i sreću upravo onima kojima sreće toliko treba,
  • tvornica ima 58 zaposlenih od kojih su 36 osobe s invaliditetom, 
  • 90 posto proizvodnje ide u izvoz,
  • nakon poslovnih poteškoća od prije 10-ak godina posluje se uspješno i s dobiti,
  • mnogo se investira, uvedena je najmodernija tehnologija, razvijeni novi proizvodi,
  • ugradnjom solarnih izvora dobiva se jeftinija i održiva energija,
  • sirovina se iskorištava 100% –  drvni otpad služi za izradu panela i kao gorivo…

Svi znamo s koliko se poteškoća, odbijanja i zatvorenih vrata susreću osobe s invaliditetom u traženju posla. Stoga ovoga puta želimo ispričati jednu lijepu slavonsku priču koja prkosi predrasudama i uvriježenim predodžbama. Ta se inspirativna priča događa u malom mjestu Sirač s nešto više od dvije i pol tisuće stanovnika, smještenom usred pitome Slavonije, nedaleko od Pakraca i okruženim  prelijepim šumskim okolišem.

Ondje od 1974. godine djeluje Ustanova Suvenir Arbor, koja je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije. Misija je ustanove rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a primarna djelatnost im je proizvodnja drvenog namještaja. Svoju misiju uspješno ispunjavaju već gotovo 50 godina, a među zaposlenima je prosječno oko 60 posto zaposlenika s invaliditetom. U ovom trenutku u Arboru je 58 zaposlenika, a među njima je čak 36 osoba s invaliditetom. Većinom su to ljudi iz Sirača i okolice, no nekolicina ih dolazi i iz udaljenijih mjesta. Kako nam u Arboru kažu, najviše je osoba s intelektualnim poteškoćama, no ima i onih s tjelesnim oštećenjima, dok nekoliko zaposlenika ima oštećenje vida i sluha.

Radne zadatke prilagođavamo svakom zaposleniku uzimajući u obzir njegove sposobnosti. Prilagodbu radimo prvenstveno rasporedom po radnim jedinicama, brinući da zahtjevnost poslova odgovara mogućnostima osobe s invaliditetom. Zaposlenici ne moraju ispunjavati normu tako da tempo rada nije zahtjevan i slobodni su uzimati češći odmor – kažu u Arboru.

Zaposlenica Tea Sakar

Arbor je dokaz kako se, uz dobro vođenje i organizaciju te poznavanje zaposlenika – svakog radnika, i uz tako visok postotak osoba s invaliditetom proizvodnja može odlično funkcionirati. Doduše, u Arboru priznaju da povremeno „dolazi do manjih poteškoća“ zbog čestih bolovanja i odsustva s posla, ali ne dolazi do većih problema. 

Jedna od zaposlenica je i 31-godišnja Tea Sakar. Živi u Daruvaru, a u Arboru radi već 12 godina. „Trenutno radim na pakiranju gotovih proizvoda. Posao mi nije težak, a odnosi s radnim kolegama su vrlo dobri. Zadovoljna sam poslom. Ravnatelj je dobar i plaće su redovite, ali da su veće, bilo bi bolje jer je sve poskupilo“, kaže Tea. 

Uspjesi na međunarodnom tržištu

Gotovo 90 posto proizvoda koji izađu iz Arbora plasira se na inozemnom tržištu, a najvećim dijelom idu zahtjevnim kupcima u Engleskoj i Francuskoj. 

Alen Baščevan, ravnatelj Ustanove Suvenir Arbor

No, nije uvijek bilo tako. Ustanova je svojedobno teško poslovala i bila pod stečajem. Ravnatelj Alen Baščevan promjenom proizvodnog programa i povlačenjem novca iz svih dostupnih europskih fondova ima velike zasluge što je iz nekoć zapuštenih pogona Arbor stasao u uzornu tvornicu-izvoznika. „Na ogromnom tržištu namještaja uspjeli smo pronaći svoje mjesto, a pokušavamo ga zadržati kvalitetom i socijalnom notom koju naši klijenti sve više prepoznaju i zahvalni smo im na tome“, kažu u Arboru.

– Suvenir Arbor je prijevremeno izašao iz predstečajne nagodbe, a to možemo zahvaliti nizu okolnosti koje su pozitivno utjecale na naš dobar ishod. U pravi trenutak se pojavio inozemni kupac koji je oduševljen našom kvalitetom obrade drva odlučio s nama poslovati, a taj korektan poslovni odnos i danas traje. Uspješno koristimo i sredstva Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom (ZOSI) za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama. Također, velika nam je podrška u poslovanju naš osnivač Bjelovarsko bilogorska-županija – kaže ravnatelj Alen Baščevan.

Uglavnom uz pomoć EU fondova, tvornica danas ima potpuno modernizirane pogone, a olakšan je i pristup osobama s invaliditetom do svog radnog mjesta.

Nova proizvodna hala

– U novu proizvodnu halu smjestili smo kompletnu liniju za dužinsko-širinski i širinski lijepljene ploče. Pilanu smo opremili novim tehnologijama s laserskim pilama za rezanje daske i decimirnicom s optimizerom koji automatski izbacuje dijelove daske koji nisu primjerene kvalitete. Uložili smo i u edukaciju zaposlenika kako bi što efikasnije koristili nove tehnologije. Jedna od novih djelatnosti je i dizajn interijera za koji smo školovali jednu našu djelatnicu tako da sada u ponudi imamo i planiranje prostora sa 3D vizualizacijom prostora. U bliskoj komunikaciji s klijentima i prema njihovim željama do sada smo opremili dosta poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i privatnih nekretnina – kaže A. Baščevan.

Održiva proizvodnja u svim fazama

K tome, Arbor ima i istaknuto mjesto u održivoj proizvodnji. „Uzimamo drvni otpad i od njega radimo divne drvene proizvode“, zna se našaliti ravnatelj Baščevan. 

Neki od proizvoda Arbora

– U našu Ustanovu dolazi trupac iz okolnih šuma od kojeg nastaje gotov namještaj. U procesu proizvodnje nema gubitaka jer imamo zatvoreni krug. To znači da trupac u Ustanovu dolazi do pilane, zatim se reže na daske čije mjere ovise o finalnom proizvodu. Nakon toga daske se suše u našim sušarama. Kada se osuše, izrađuju se elementi potrebni za namještaj. U pogonima se elementi spajaju u proizvode koji potom odlaze do lakirnice gdje radimo završnu obradu koja je najbitnija za gotovi proizvod. Boje koje koristimo su na bazi vode i nisu štetne za ljude i okoliš. Sirovinu koju koristimo kupujemo od Hrvatskih šuma i posjedujemo FSC certifikat. Otpad koji nastaje prilikom proizvodnje koristimo za grijanje pogona i sušara i tu se zatvara proces od ulaska trupca u krug tvornice do finalnog proizvoda. Volimo reći da smo mala tvornica, ali velika stolarska radiona. Uložili smo i u solarne panele te smanjili potrošnju električne energije za preko 50 posto – kaže A. Baščevan.

Važno je naglasiti da su svi njihovi proizvodi načinjeni od drva iz obnovljivih izvora te su 100 posto sigurni i prirodni. Nažalost, Arborov lijepi drveni namještaj, koji se uglavnom izvozi, kao i zanimljivi dječji drveni namještaj te razne igračke od drveta (sve je obojeno neškodljivim bojama, a tvornica posjeduje sve potrebne certifikate) nećete naći u trgovinama, već su dostupni samo u tvorničkom dućanu i putem interneta. 

Kraj godine je i vrijeme planiranja one sljedeće. A u Ustanovi Suvenir Arbor puni su planova za dalje, pa samo nabrajaju:

– Ove godine se opet javljamo na natječaj ZOSI-a i ako dobijemo sredstva, na red dolazi uređenje upravne zgrade i daljnja ulaganja u nove tehnologije i obučavanje zaposlenika, a nadamo se da ćemo u sljedećoj godini zaposliti i nove djelatnike.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img