spot_img

Naša BORANKA je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta!

Boranka je upravo ušla u četvrtu sezonu. Podsjetimo se, kampanja Boranka u protekle je tri godine okupila 7.300 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva. Na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke ukupno su do sada posadili više do 85.000 novih stabala. 

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započeli su s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavat će se opožarena područja u okolici Splita, u splitskim naseljima Žrnovnica i Gornje Sitno.

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja održana je 18. rujna 2021. na području Korešnice u Splitu . 

Svim volonterima osiguran je bio besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće. 

Boranka će se ove godine održavat ukupno 5 subota, zaključno sa subotom 16. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna obzirom da je broj mjesta ograničen. Autobusi za besplatan prijevoz volontera kreću svake subote u 9:00 sati s terminala u Sukošanskoj u Splitu.

Boranka – sjajan primjer u Europi

Boranka je već sada postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je Boranka, uz brojna domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najznačajnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin“. Ovu nagradu organizatori Boranke primit će u studenom u Bruxellesu.

Boranka – uz podršku mnogih !!!

Od početka ove sjajne akcije Boranku, kao glavni medijski pokrovitelj, podržava medijska kuća 24sata.
U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne druge institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. 

Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, a grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, dok volonteri Crvenog križa stoje na raspolaganju volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel. NeoBORivi pomagači Boranke ove godine su Dacia, E.ON, Germania i AKD, Zeleni PoBORnici  su L’Occitane, Glovo, Hemco i Viking Air. 

Zaposlenici tvrtki sponzora pridružit će se u ozelenjavanju Dalmacije izviđačima i svim drugim volonterima.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Reference – izvor: 24 sata

DOBRA HRVATSKA
Rujna 2021

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.