spot_img

Novi skandal u ponašanju (nekih) građana Zagreba. Odgovorni radnici Čistoće u nemogućoj misiji!

Žalosni skandal dogodio se na uglu Selske i Horvaćanske u Zagrebu, na Dan žena, 8. ožujka, a sigurno se i danas događa sličan, negdje uz spremnike za otpad, na livadama, uz potoke, u šumici…

Svima je poznata ona velika zgrada na Knežiji, nasuprot Jadranskom mostu. Njezino pročelje ćete prvo ugledati na ulazu u Zagreb preko Jadranskog mosta. Tamo je 8. ožujka sve teklo ovako:

  • 12 sati – neki se manijak ispraznio: istovario gomilu svog otpada, smeća svih vrsta, na javni prostor – ravno pred 4 velika funkcionalna spremnika različitih boja.
  • 15,30 – dolazi ekipa Čistoće, kompletna – dva radnika, vozač, veliki kamion dizalica
  • 16,30 – radnik, čovjek u nekim 50-im godinama, pomno mete metlom asfalt, sve je vraćeno u uredno stanje
  • 17 sati – sve je spremno za novi nered, za dolazak nekog novog budalaša

On i njemu slični kao da ne znaju (Ne znaju! Ne haju!) za ozonske rupe, onečišćenja prirode i žalost majke Zemlje, troškove koje samo zbog njih podnose građani Zagreba.

Iako su manjina, nije ih malo. Sasvim dovoljno da nagrde „bijeli grad“, zaprljaju sve.

Društveni odgovor

Snimili smo sve ovo, ne bi li potakli još nekolicinu na djelovanje. Može li bilo koji napor i radnika i poslovodstva Čistoće u Zagrebu biti dovoljan da sanira posljedice djelovanja neodgovornog segmenta građana. Iza onih koji ne razdvajaju otpad, glomazni otpad ne odveze na raciklažna dvorišta, bacaju vrećice bilo gdje, kutije, plastiku, onako “preko glave“ pa kud padne, na travnjak, pločnik, živicu! A koji onda po kafićima i medijima plasiraju optužbe o neradu. Umjesto da se okrenu svojem neredu i neradu, građanskog neodgoju i manjku osjećaja i za samu ideju kulture stanovanja.

Za njima, takvima, radnici ZG Čistoće čiste, a unazad kojih pola godine, i metu pločnike i asfaltne pločnike.

I zašto se onda mi, ovo društvo, dvoumimo i natežemo – treba li u školama predavati i razgovarati o GRAĐANSKOM ODGOJU. Treba 100 puta! Da se uči buduće odrasle ljude stavljati smeće u vrećice! A tko će poučiti i osvijestiti nas, ove današnje odrasle, nema odgovora.

Foto: Ulica Gredice 147, dne 26. travnja 2024. / Goran Tudor

Odgovorni radnici Čistoće su u nemogućoj misiji?! Da li?
Ne baš, jer jednog dana će biti bolje. Sve ima svoje vrijeme. Za svaki napredak u društvu presudni su uvijek bili pojedinci i skupine, a ne mnoštvo.

Goran Tudor

DOBRA HRVATSKA,
Travanj, 2024

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img