spot_img

Poslovanje između profitabilnosti i održivosti – Nekad, Sada, U buduće!

Uobičajeno se nekad smatralo, a čuje se to negdje i danas, kako je glavni cilj poslovanja poduzeća ostvarenje profita i povećanje vrijednosti poduzeća. Ne vrijedi to više.

Jer ako je tome tako, tada su nevažni načini ostvarivanja tih ciljeva. Jesu li zaista nevažni? Ima mnogih načina: onih s onu stranu zakona, pa zakonski dopuštenih, a i onih etičnih, a iznad svih se nameću oni po naš svijet i Planet, oni održivi. Dakle, polazna teza više ne stoji, niti je primjerena dostignućima današnje znanosti i društva.

Svjedoci smo pretjeranog trošenja prirodnih resursa, klimatskih promjena i gubitka bio raznolikosti. Zagađenost vode, zraka, zemlje, svjetlosno zagađenje te zagađenje bukom se povećavaju. Također, suočavamo se sa zanemarivanjem ljudskih prava i nejednakošću prihoda. U konačnici, kvaliteta života se pogoršava. Potreba promjene paradigme od profitabilnosti prema održivosti postaje samorazumljivom. Održivost je integrativni, holistički i dugoročni princip koji zahtijeva ravnotežu između ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije poslovanja, čineći poduzeća odgovornima ne samo za monetarne, kratkoročne ciljeve, već također i za ljude i za planet. Poznato je kako su mnoge korporacije moćnije od brojnih nacionalnih ekonomija. No ne zaboravimo kako je odgovornost druga strana medalje moći. Poduzeća koja odabiru put odgovornog poslovanja objavljuju izvještaje koji odražavaju njihove napore u poštivanju socijalne i ekološke dimenzije poslovanja.

Poduzeća u Hrvatskoj sve više prihvaćaju ovakvo novo razumijevanje poslovanja. Prema rezultatima empirijskog istraživanja, ona su svjesna povećanja važnosti socijalnih i ekoloških posljedica poslovanja i trend izvještavanja o održivom poslovanju raste. Vrhovni menadžment ima najvažniju ulogu u primjeni politike poslovne održivosti. Istraživanje pokazuje kako uspješna poduzeća imaju istaknutu ulogu u poticanju promjene paradigme.

Namjera ovog rada povećanje svjesnosti o održivom poslovanju, ponovnoj afirmaciji vječnih vrijednosti poput poštovanja ljudi i prirode. Ovim radom se želi podijeliti iskustvo male zemlje te stimulirati benchmarking i suradnja s međunarodnim istraživačima.

  • Rad pod naslovom Business between Profitability and Sustainability koji elaborira navedenu temu iznijela je na 25th IBIMA Conference, Amsterdam, 7-8.svibnja 2015. prof. dr.sc. Nidžara Osmanagić Bedenik s Fakulteta ekonomskih znanosti Zagreb

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.