spot_img

Regeneracija i grad Zabok zajedno: reGARDEN – novi urbani vrtni prostor za sve Zabočane

Na zemljištu dijelom u vlasništvu zabočke Regeneracije, koje nije bilo pogodno za gradnju, tijekom godina izraslo je ilegalno odlagalište šute i drugog građevinskog i negrađevinskog materijala. Dok smo usput pogledavali na to, tu blizu nas, bili smo nezadovoljni; u očima i srcu tvrtke locirane gotovo u centru grada, koja svoje poslovanje temelji na načelima održivosti i društvene odgovornosti, to stanje jednostavno nije bilo prihvatljivo.

Što napraviti s neatraktivnom zonom?

Uskoro su pala prva razmišljanja o prenamjeni prosto?ra u svojevrstan park u korist građana – poticaj da se taj neugledni kut grada učini ljepšim, boljim i ugodnijim. Ideja o parku uskoro je dobila i naziv –  re-GARDEN, koji je kasnije prihvaćen kao službeni. U kratkom, simboličnom imenu, sadržana je sva punina ideje – Regeneracija će s gradom Zabokom napraviti urbani park i darovati ga građanima. Kasnije se pokazalo da je reGARDEN bio poticaj za puno veći zahvat.

Ljeti 2017. sjeli smo s predstavnicima Grada radi zajedničkog iznalaženja prihvatljivih rješenja. Krenulo se u projektnu razradu i uskoro je projekt, u tijesnoj suradnji Pučkog otvorenog učilišta, Regeneracije i Grada Zaboka, prijavljen na natječaje. Ideja se dalje razrađivala i arhitektonski studij Mikelić-Vreš je napravio prijedlog izgleda vrta, koji se sastoji od niza ploha, koji zapravo predstavljaju tepihe – svojevrsni omaž tekstilnoj industriji grada Zaboka. Prostor bi se pretvorio u urbani park u kojem učenici obližnje srednje škole za umjetnost, dizajn i grafiku mogu držati nastavu, građani i obitelji predahnuti nakon vožnje biciklom, prošetati, sjesti te popiti vode na česmi koja se afirmira kao javno dobro i nudi pitku vodu svima, što je danas inicijativa modernih gradova širom svijeta

 

reGARDEN postoji!

Dana 18. rujna 2020., tri godine od prvotne ideje, re-GARDEN je i službeno otvoren manifestacijom „Zlatna jesen zabočka“, kojom Zabok već 27 godina potiče uređenje okućnica, vrtova i dvorišta u gradu. Urbani vrt je krenuo živjeti u svojoj punini. S početkom školske godine u re-GARDENU se za lijepog vremena redovito održava na otvorenom nastava tjelesnog odgoja. Pa se u ova izazovna pandemijska vremena i narasle potrebe što većeg boravka na otvorenom projekt pokazao vizionarskim.

Direktor Regeneracije, Anđelko Švaljek i gradonačelnik Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek izrazili su tog rujanskog dana veliko zadovoljstvo projektom, koji je još jednom pokazao da suradnja privatnog sektora s lokalnom zajednicom može biti itekako uspješna.

 

reGARDEN & reKREATOR – nove zamisli, širenje ideje

A povrh svega, na ovaj će se projekt nadograditi i novi: re-KREATOR koji podrazumijeva izgradnju pješačko-biciklističke staze te raznih sadržaja poput street workouta, dječjih igrališta, zona za odmor i sl. s kojima će re-GARDEN činiti jednu društveno korisnu cjelinu.

Zaokruženu dobru priču u kojoj svi uživamo.

regeneracija 2018 knjiga tekstilni otpad 1 Linija za proizvodnju netkanog tekstila_2 (2)

Goran Mikac, direktor marketinga i odnosa s javnošću, Regeneracija d.o.o.

DOBRA HRVATSKA
Studeni, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img