spot_img

SEABIN – INOVACIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE: Inovativni i poduzetnički projekt dvojice australskih surfera za čišća mora (morska kanta za smeće)

Dvojica australskih surfera, Pete Ceglinski i Andrew Turton, baveći se sportom koji obožavaju – jahanjem na morskim valovima, neprestano su se susretali sa smećem u moru. Umjesto da ih takva situacija obeshrabri, Ceglinskom i Turtonu to je bio poticaj za razmišljanje. Nakon nekoliko godina iz njihove je „kreativne radionice“ izašla inovativna morska kanta za smeće – SeaBin. Ta kanta pluta po morskoj površini, a pomoću male motorne pumpe za vodu na svome dnu uvlači u sebe vodu, filtrira je i čistu propušta natrag, istodobno zadržavajući smeće, ulje i drugu prljavštinu. Pumpa kante pogonjena je solarnom energijom, energijom vjetra, valova ili turbinom, ovisno o lokaciji, trenutnoj tehnologiji i dostupnim uslugama.

Kanta nije pogodna za uporabu na otvorenom moru. Australski inovatori namijenili su je prije svega morskim lukama, marinama i uvalama, gdje je more mirno i gdje je dostupna servisna služba, a tu se uostalom i skuplja najviše smeća. Morske kante mogu biti vrlo korisne i u riječnim lukama, na jezerima i drugim vodenim površinama.

Kanta u svojoj unutrašnjosti ima pomičnu vreću od prirodnih vlakana koju je lako isprazniti kada se napuni otpadom iz mora. U prosjeku, kanta svakoga dana prikupi kilogram i pol smeća, što je oko pola tone godišnje po jednoj kanti, a prazni se kada se u njoj nađe oko 12 kilograma otpada.

Kako govori australski dvojac, u svojim su morskim kantama pronašli svakojakog smeća, od plastičnih boca, limenki do potrošenih krema za sunčanje, brodskog ulja i deterdženata. Kanta ujedno ima i edukativnu svrhu; zadatak joj je da osvijesti ljude o zagađenju mora kako bi shvatili da smeće koje bacamo u more često pojedu ribe, čime ono ulazi u hranidbeni lanac, uključujući i čovjeka.

Poduzetnički projekt – izgradnja tvornice

Izum morske kante Ceglinskom i Turtonu nije omogućio samo bezbrižnije surfanje, nego i ozbiljan posao. Počeli su kao ‘crowdfunding’ kompanija, a danas imaju tvornicu za proizvodnju morskih kanti u Palma de Mallorci u Španjolskoj. Prodaja je počela ovog ljeta, a potražnja je – kažu inovatori – velika.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img