spot_img

Tehnix – Kako znanje postaje proizvod za održivi razvoj Europe i svijeta

Početkom veljače 2014. iz Bruxllesa je u Eko industriju TEHNIX, Donji Kraljevec u Međimurju, stigao poziv za sastanak u Direkciji za eko inovacije.

Taj značajan susret je i održan 27-og istog mjeseca. U delegaciji Tehnixa, uz vodstvo bila su i dva istaknuta znanstvenika dr.sc. Viktor Simončić i dr.sc. Herbert Gisch, ne slučajno. Naša tvrtka i znanost uvijek su skupa!

Europska stremljenja 21-og stoljeća

Tehnix je opet sugovornik, prepoznat kao pokretač i praktičar. Djeluje na razini Europe. Europska unija prednjači u oblikovanju nove filozofije korištenja prirodnih resursa. U proljeće 2014. Europska komisija izložila je koncept cirkularne ekonomije za 21. stoljeće , jasne ciljeve: do 2030. želi se postići visoka razina reciklaže – 70 % komunalnog otpada i 80% za paketirani otpad. Time bi završila era linearne ekonomije 19-og i većine 20. stoljeća – čije su glavne značajke: nabava nove sirovine, proizvodnja, uporaba te odbacivanje iskorištenog proizvoda u okoliš, bliže ili dalje – na deponije, u more, rijeke, udoline, po brdima, ili bi isti bio pušten po ulicama i dvorištima naselja kako je i danas u nekim nerazvijenom zemljama. Sve je to dovelo čovječanstvo i Zemlju na ivicu pogibelji. Novi koncept minimalizira potrebu za novim sirovinama jer se koristi ona reciklirana, štedi energiju i osigurava jeftiniju novu, otvara radna mjesta. Rezultira manjom ovisnošću o dalekim izvorima sirovina, energije, hrane. Zaustavlja ubitačnu devastaciju planete Zemlje, čime život čovjeka postaje bolji i sigurniji, a gospodarstvo konkurentnije.

Tvrtka TEHNIX dio je tog pokreta, aktivni činitelj! Utemljena 1991., danas na programu opreme za zaštitu okoliša, reciklažu otpada i obradu voda zapošljava 500 radnika u RH i u inozemstvu. Pogoni i predstavništva djeluju u više zemalja. A onda, prije desetak godina, počeli smo razvoj i isporuku čitavih eko tvornica. Radi se o novoj Tehnixovoj revolucionarnoj tehnologiji – postrojenjima za reciklažu miješanog komulanog otpada, nazvanoj MBO-T (mehanička, biološka i termička obrada). Njih je dosad u inozemstvu instalirano skoro 50, najbliža u Mostaru, kapaciteta 15 tona otpada na sat. U Hrvatskoj još ni jedna, nažalost!

Tehnixovo širenje na globalno poslovanje

Tržišno širenje podrazumijeva i geografsko širenje poslovanja. Ulazak u svaku novu regiju redovito zahtijeva i dislociranje dijela proizvodnje. Tako je teklo dosad, ka npr. s Rumunjskom, a bit će i s budućim ugovorenim poslovima u Africi, zemljama bivšeg SSSR-a – Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini …

To iziskuje nova iskustva i znanja, pored tehničkih – ona poslovna, organizacijska, upravljanje projektima, uvođenje lokalnih partnera–podizvođača za dio posla, npr. građevinske radove, proizvodnju komponenata, dio montaže, servisa, održavanja. Iz srca Tehnixa na gradilište ide najvrednija oprema, znanje.

Okupljanje i razvoj znanja (45 naših patenata).

U nove proizvode Tehnix ugrađuje vrhunsko znanje. Desetogodišnji razvoj „reciklažnih tvornica“ tražio je ovladavanje brojnim područjima znanja, kao što su biologija, kemija, informatika, automatika, strojarstvo… Moderno MBO-T postrojenje vrši preko 100 operacija, njega čini i 30 uređaja osmišljenih i proizvedenih u Tehnixu. Znanje se okuplja i razvija, transformira u nova, na čemu u Tehnixu radi skoro 50 VSS stručnjaka, od čega 30 inženjera. No, tvrtka je svima i stalno otvorena za suradnju, razmjenu znanja, zajedničke projekte. Povezuje se i sa europskim konkurentima, traže se točke sinergije. Putovalo se u Texas, Australiju, Francusku…izučavala se njemačka iskustva u Petrogradu, bilo na Nilu koji je prestao biti rijeka a postao ogromni odvodni kanal. Tehnix je uložio preko 10 milijuna eura u razvoj, ima 45 svojih patenata. Izabrao je pionirsko područje koje se tek otvara, gdje treba puno učiti, gdje promišljanju nema konca. Surađuje s fakultetima. Potpisani su ugovori o poslovnoj suradnji sa institutima u Njemačkoj, Luksemburgu, Hrvatskoj… Kao predsjednik Uprave imao sam u listopadu 2014. izlaganje u HAZU što je rezultiralo i sporazumom o suradnji. Naš vlastiti hotel Kralj u Donjem Kraljevcu nije klasični turistički ili ugostiteljski objekt; on omogućuje studijski i poslovni boravak u našoj sredini mnogim kupacima i stručnjacima iz čitavog svijeta. U sedam dana lakše uđemo u temu i novi projekt, novi dogovor ili ugovor o poslu. Dobivamo prijatelje, partnere u istom misijskom poslu.

Tehnixova orijentacija na reciklažu miješanog komunalnog otpada MBO-T komplementarna je sa konceptom primarnog odvajanja otpada „kod  građanina u stanu“. Uvijek će biti biti miješanog komunalnog otpada! Podržavamo filozofiju brze i široke reciklaže, što bliže mjestu korištenja proizvoda. S njome svijet postaje boljim mjestom. Naravno da neki današnji sudionici gospodarstva time gube svoje dosadašnje mjesto, i ne slažu se. Ukazuje se i na opasnost prevelikog iskoraka Europe u odnosu na druge. Ipak, ne postoji drugi put u održivi razvoj – pitanje je samo veličine i brzine koraka koje ćemo činiti, u interesu čovječanstva i planete Zemlje, kako bi sačuvali i sebe i prirodu. Vratimo osmijeh građanima i svježinu prirodi.

Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img