spot_img

Tri “dijamantne” škole iz Solina i Kaštela u suradnji sa CEMEX-om 20 godina

Tri škole ostvaruju nadprosječne rezultate, svake dvije godine potvrđujući svoj međunarodni dijamantni eko-status. Dvadesetu godinu za redom potvrđeno je kumstvo CEMEX-a Hrvatska nad OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića iz Solina te OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca. Jubilej i nastavak suradnje obilježeni su uručenjem novih donacijskih ugovora ravnateljima ovih Eko škola. 

Već dva desetljeća CEMEX podržava aktivnosti osnovnoškolaca i njihovih nastavnika usmjerene na očuvanje okoliša po kojima su sve ove tri škole posebno poznate. One su dijamantne.

Pojedini aspekti zalaganja za održivost, kao:

  • pravilno zbrinjavanje otpada,
  • racionalno korištenje resursa i 
  • zaštita klime 

samo su neke od tema kojima se Eko škole na poseban način bave, obrazujući tako nove naraštaje za održiviji život. Suradnja s CEMEX-om osigurava im brojne mogućnosti, poput terenske nastave u tvornici cementa, edukativne i kreativne radionice, ali i sudjelovanje u berbi maslina u rekultiviranom dijelu rudnika. 

Tri “dijamantne” škole u međunarodnom eko programu 

Tri lokalne osnovne škole iz Solina i Kaštela dio su međunarodnog programa usmjerenog na senzibiliziranje mladih za pitanja zaštite okoliša. Eko-škole provode razne radionice, specijalizirane grupe te projektne zadatke kako bi učenike naučile više o racionalnom korištenju energije i vode, smanjivanju i zbrinjavanju otpada, zaštiti okoliša i drugim problemima održivosti s kojima se svijet susreće. Škole koje ispune postavljene kriterije i brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu s oznakom Eko-škola. Priznanje se dodjeljuje na dvije godine, nakon čega slijedi prijava za obnovu statusa pri kojoj škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama produbila i proširila rad na izabranim temama. Godine kontinuiranog provođenja programa ovim su školama osigurale postizanje dijamantnog statusa eko škole. 

***

„Izuzetno nam je drago što već dugi niz godina možemo računati na CEMEX kao na partnera u provođenju aktivnosti koje predviđaju programi Eko-škola. S klimatskim promjenama koje su sada glavni fokus čovječanstva, ovi programi postaju važniji nego ikad za obrazovanje budućih okolišno odgovornih građana. Suradnja s CEMEX-om nam je vrijedna jer – naši se učenici uvijek vesele posjetima tvornici cementa, a najviše mogućnosti da na jesen opet sudjeluju u zajedničkoj akciji pošumljavanja Kozjaka“, rekla je prigodom dodjele ugovora Anita Luketin, ravnateljica OŠ kneza Mislava. 

***

„Okolišna i klimatska učinkovitost jedan je od temelja razvoja održivih zajednica, ali i našeg poslovanja. Stoga je prirodno da surađujemo s institucijama koje djeci od malih nogu usađuju svijest, znanja i vještine potrebne za gradnju održive budućnost. Zajednički nastavljamo ovu lijepu priču i veselimo se radu s budućim generacijama solinskih i kaštelanskih osnovnoškolaca“, izjavio je Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska prilikom uručenja donacija. 

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img