spot_img

VELIKA GORICA širi svoje urbane vrtove – u lipnju 2016. otvoren drugi!

Velika Gorica je početkom lipnja 2016. bogatija za još jedan gradski vrt – otvoren je drugi vrt u gradu smješten u južnom dijelu grada, u Ulici Nikole Tesle, kod kućnog broja 47. Ugovore za 40 novih parcela velikogoričkim vrtlarima na svečanom otvorenju uručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a svoje donacije u obliku vrtne opreme, alata i sadnica vrtlarima su predali i brojni vjerni partneri projekta.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Velika Goricase  uključila u projekt Urbanih vrtova 2015-te godine kada je otvoren prvi velikogorički vrt koji se nalazi u naselju Podbrežnica na sjeveru grada. Veliki interes građana za vrtlarenjem nakon toga postajao je sve veći od raspoloživog kapaciteta prvog vrta pa su gradske vlasti odlučile otvoriti i drugi vrt s rečenih 40 novih parcela.

Svečano otvaranje popraćeno je bogatim zabavnim, gastro i edukativnim programom uz svirku grupe Detour. Profesorica Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta govorila je novim vrtlarima o aktualnim radovima u vrtu i kompostiranju.

Hrvatska u svjetskkom pokretu urbanih vrtova

Projekt Urbane vrtove, po uzoru na društvene vrtove u svjetskim metroplom, pokrenuli su u Hrvatskoj Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj 2013. godine. Svake godine otvaraju se novi gradski vrtovi širom Hrvatske. Ova, četvrta sezona urbanih vrtov,započela je otvaranjem Gradskog vrta u Samoboru, nakon čega je uslijedilo otvaranje drugog velikogoričkog vrta. Slijede svečanosti u zagrebačkom Stenjevcu i u Osijeku.

Brojne blagodati vrtlarenja

Model gradskih vrtova pruža stanovnicima mnoge i velike dobrobiti. Omogućuje ljudima da izađi iz svojih stanova u prirodu, ponovno osjete dodir zdravi dodir zemlje, zraka, Sunca, da si sami uzgoje svoje „zdravo povrće“, da si potpomognu kućni budžet. To donosi više kretanja i druženja sa susjedima. Vrtlarenje spada u tzv. spore aktivnosti, ljekovite po mnogim učincima, među kojima je psihičko rasterećenje

Partneri Velikogoričanima 2016. 

U društvu gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića svečanom otvorenju nazočio je i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, kao i brojni partnere i podupiratelji projekta.

Kao glavni partner projekta Zagrebačka pivovara uvijek se pobrine da nitko ne ostane ni žedan ni gladan pa je ovog puta okupljene počastila specijalitetima od sipe koje je pripremio Goran Beus, chef kuhinje vrhunskog restorana Mon Ami iz Velike Gorice. U gastro dijelu sudjelovao je i chef Vladimir Šajnović iz zagrebačkog restorana CHEFlja. Na vrtnom roštilju pripremljene su delicije marinirane u prirodnim Šafram grill začinima, bez umjetnih aroma i pojačivača okusa. Uz kotlete gosti su se mogli okrijepiti prirodnim voćnim sokovima s OPG-a Marice Jug.

Tvrtka Flora donirala je veliki dio potrebnog alata i pribora; od grablji i štihača do rukavica, a Scheda je poklonila kosilicu. Velikogorički Komunalac pripremio je teren za opločivanje društvene zone, dok je ploče osigurala tvrtka Samoborka. Eco impuls donirao je sadnice za svakog vrtlara, a vrtlarija Pecina osigurala je sadnice mirisnog vrtnog cvijeća.

Glazbeni nastup imala je grupa Detour.sNadajmo se da će nas Velika Gorica i idućih godina obradovati na sličan način, jer, kako izgleda gradskih vrtova s veselim samoukim poljoprivrednicima nikad dovoljno!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img