spot_img

Velika Gorica upisala se na kartu Urbanih vrtova

Velika Gorica, 8. svibnja je svečano otvorila svoj prvi Gradski vrt u kojem će građani usred svojega grada uzgajati vlastitu hranu i družiti se u opuštenom i prirodnom okruženju. Grad Velika Gorica tako provodi svjetski trend vrtlarenja u gradskim kvartovima i priključuje se gotovo dvadeset lokacija koje su se upisale na kartu nacionalnog projekta Urbani vrtovi.

Zahvaljujući Gradu Velika Gorica koji je odlučio svojim građanima ustupiti gradsko zemljište za besplatno uzgajanje povrća te je uredio gotovo 70 vrtnih parcela, Velikoričanci od danas mogu uživati u svojoj zelenoj oazi.

Cjelodnevnom volonterskom akcijom uređenja gradskog vrta Velika Gorica obilježena je još jedna zelena inicijativa Urbanih vrtova koju treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, medijska kuća 24sata i Radio Kaj uz partnere projekta.

Uređenje društvene zone Gradskog vrta Velika Gorica, otvorio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji je tim povodom istaknuo:

„Vjerujem da smo uključivanjem u projekt Urbani vrtovi dokazali kako je Velika Gorica spremna slijediti svjetske trendove i uspješne primjere gradskih vrtova diljem Hrvatske. Iznimno smo ponosni što smo na našem Gradskom vrtu udružili gotovo 70 obitelji koje će tijekom narednih godina besplatno uzgajati prehrambene kulture za vlastite potrebe.“

Gradonačelnik Dražen Barišić tom prilikom korisnicima vrtnih parcela dodijelio je ugovore o besplatnom korištenju i svečano uručio donacije vrtne kućice, alata i sadnica, u nazočnosti direktorice marketinga tvrtke Pevec Danijele Stjepanović.

Uz Pevec, svojim donacijama akciju uređenja podržali su i ostali partneri projekta Ožujsko pivo, Mesna industrija Ravlić, PBZ, Samoborka, MBM, Ecoimpuls i Eko Taxi.

Kako bi građani na svojim parcelama dobili što izdašnije, ljepše i zdravije plodove, profesorica s Agronomskog fakulteta dr. sc. Vesna Židovec u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom Velike Gorice održala je radionicu o vrtlarenju, a darovani namještaj od paleta dodatno su uljepšali akademski slikari Nikolina Ivezić i Miro Župa.

Projekt Urbani vrtovi uključuje uključuje gotovo 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se ove godine, uz Veliku Goricu, pridružuju Čakovec i Split.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img