spot_img

Zajedničke sportske igre mladih triju država – 26. godina razvoja zdravlja, sposobnosti i vrlina mladih

Pod sloganom „Korak za bolju budućnost“ , Sportske igre mladih, kao najveća amaterska sportska manifestacija mladih u Europi odvijaju se svake godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, sa zajedničkom završnicom u Splitu. I tako već 26. godina, s masovnim odzivom djece i mladih; ukupno njih 2,5 milijuna!

Igre mladih predstavljaju značajnu alternativu ustaljenim stilovima života današnjeg čovjeka, sjedilačkom načinu života te premalom interesu djece za bavljenjem tjelesnom aktivnošću; misija Igara je promovirati rekreaciju i  zdravlje te vrline i univerzalne vrijednosti u mladih ljudi, poput tolerancije, prijateljstva, solidarnosti i fer igre. Educirati mlade na njihovom početku o svim aspektima društvene i okolišne održivosti!

Najveća sportska amaterska manifestacija u Europi 

O kolikom se dosegu i vrijednosti ovih igara radi, kazuju ova dva podatka: 

  • na lokalnom, državnom i regionalnom te međunarodnom nivou (ZAVRŠNICI IGARA) u osam mjeseci 2022. godine sudjelovalo je ukupno 100.000 djece. 
  • tijekom 26 godina održavanja Igre su okupile 2,5 milijuna djece

sportske igre mladih - split 2022

Sportska platforma tolerancije, prijateljstva i socijalne održivosti

Dok doba suvremenog čovjeka nerijetko rezultira stresom, užurbanošću, prolaskom sati „u prazno“, Igre mladih „iznjedrile“ su drugačiji način kvalitetne organizacije slobodnog vremena.  Igre već 26 godina promiču zdrav način života, druženje i širenje vrijednosti i vrlina među djecom i roditeljima – multikulturalizam, zajedništvo, uvažavanje različitosti.

„Uspjela sam osvojiti treće mjesto. Iako nije bilo lako, turnir je bio zabavan i lijepo smo se družili. Upoznala sam cure iz Bosne i Hercegovine i Srbije“, podijelila je sa nama svoje impresije Marina Jelaska, natjecateljica iz Hrvatske.

Split – kolijevka igara mladih

Igre je pokrenuo regionalni predsjednik Zdravko Marić 1994. godine u Splitu u svrhu afirmacije sporta, kao svojevrsnog odgovora negativnom utjecaju narkotika na mlade, koji je tada preplavio grad i regiju. Nakon sedam godina „igranja“ u Splitu, Igre su se počele organizirati na području cijele Hrvatske. Znamo li da ono što vodi svijet nisu lokomotive nego ideje, ta velika ideja igara mladih zaživjela je uskoro – 2011., u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine u Srbiji. 

Natjecateljske aktivnosti odvijaju se od siječnja do kraja kolovoza u svakoj od triju država – partnera. U deset disciplina (mali nogomet, rukomet, odbojka, ulična košarka, tenis, stolni tenis, šah, odbojka na pijesku, graničar i utrka na 60 m), s pravom sudjelovanja djece od 7 do 18 godina starosti. 

Sva natjecanja su besplatna,  a organizatori se trude svake godine održati natjecanja u svim županijama. Ove godine, konkretno u Hrvatskoj, uz niz drugih gradova, Igre su se prvi puta „zaigrale“ i u Zlataru i Senju, a ceremonija zatvaranja 26.sezone pripala je opet i upravo Splitu.

Sportske igre mladih u našoj zemlji održavaju se pod pokroviteljstvom Vlade RH i Hrvatskog sabora, dok su pokrovitelji Igara na međunarodnoj razini Međunarodni Olimpijski odbor, Europska komisija i UEFA-a.

Ovaj brend podržale su i mnogobrojne svjetske kompanije (Ferrero, Coca Cola, Bambi, HŽ, Podravka i sl.) koje financijski osiguravaju besplatno natjecanje djece.  Također, mnogi sportski autoriteti, u „službi“ su ambasadora i prijatelja igara, promovirajući sport i sudjelujući u direktnoj edukaciji djece.

***

Zdravko Marić, idejni pokretač i organizator Sportskih igara mladih
Zdravko Marić, idejni pokretač i organizator Sportskih igara mladih

„Najveći pozdrav i aplauz uvijek ide djeci, koja se svake godine prijavljuju u sve većem broju. Hvala vam djeco i mladi što uvijek pokažete najviše koliko možete, ne samo u natjecateljskom dijelu, već i svojim ponašanjem; poštivanjem jedni drugih i druženjem šaljete divnu poruku diljem regije. Zahvale jednako idu i svim našim partnerima i sponzorima koji su godinama uz nas“, riječi su kojima je je Zdravko Marić zatvorio ovogodišnje igre u Splitu. 

Pod sportskom zastavom, i na ovaj način, djeca i mladi izrastaju u cjelovite osobe, dajući svoj obol razvoju tolerantnog društva, artikulirajući univerzalne humane vrijednosti. Kao svjetionici osvjetljavaju put za „ulazak u bolje društvo“, jer na mladima svijet ostaje. 

Zorana Ćetković
Fotografije: Karlo Šutalo

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2022.
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.