Beč podržava popravak stvari, a ne kupnju novih

BEČ – vrhunsko iskustvo od 2020.! Poticanjem na popravak stvari, umjesto kupnje novih, grad promiče štednju resursa i okoliša. Najkraći put u održivost!

Hoće li i koji naš grad krenuti putevima Beča? Jer – ne jenjava interes stanovnika Beča da pokvarenim predmetima daju novi život. Zadnji ciklus bečkog programa iz ove jeseni, a koji potiče navike građana na popravak stvari, umjesto da kupuju nove, bio je vrlo uspješan pa u Beču planiraju nastaviti s provođenjem.

Fotografija uz naslov prikazuje, u tom smislu, prikazuje zadovoljne dužnosnike. Bečki gradonačelnik Michaell Ludwig i Jürgen Czernohorszky posjetili su servis bicikla.

  • Grad Beč pokriva građanima sustavom vaučera trošak popravka stvari do 50 %, odnosno do najviše 100 eura;
  • Program traje od 2020. do 2023. , a vjerojatno ide dalje; 
  • Od 2020. do sada, popravljeno je preko 33.000 raznih uređaja i predmeta, čime je emisija ugljikovog oksida smanjena za nevjerojatnih 800 tona;
  • U inicijativi trenutačno sudjeluje više od 90 servisa diljem grada, koji su time popravili svoju zaposlenost i povećali broj radnika;
  • Čak 95 % korisnika izjavilo je da je vrlo zadovoljno uslugom servisa;
  • Projekt je već nominiran za nagradu „Innovation in politics” kao jedan od deset najboljih projekata diljem Europe u kategoriji zaštite okoliša.

„Ne jenjava interes stanovnika Beča da pokvarenim predmetima daju novi život“, istaknuo je član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky izrazivši zadovoljstvo uspješnom inicijativom glavnog grada Austrije kojom se od rujna 2020. nastoji smanjiti otpad i potaknuti građane da popravljaju stvari umjesto da ih bacaju i kupuju nove. Grad Beč tada je uveo takozvane vaučere za popravke koje građani mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno za do najviše 100 eura.

Potiče se popravak svega – odjeće, uređaja, namještaja, sportskim spravama… 

Vaučer za popravak, Grad Beč – zaštita okoliša

Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, bez obzira na to radi li se o kućanskim aparatima, elektroničkim uređajima, sportskim spravama ili pak namještaju i odjeći, a mogu se iskoristiti u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien). U inicijativi trenutačno sudjeluje više od 90 servisa diljem grada.

Inicijativa služi kao potpora servisima u ovim teškim vremenima, a zbog velikog interesa stvaraju se nova radna mjesta. No ona pridonosi i očuvanju okoliša. 

Dosad je popravljeno preko 33.000 raznih uređaja i predmeta, čime je emisija ugljikovog dioksida smanjena za više od 800 tona. Taj će se broj još povećati jer se već preuzeti vaučeri mogu iskoristiti sve do datuma isteka valjanosti. Nakon korištenja vaučera građani mogu ispuniti upitnik o zadovoljstvu kvalitetom i trajanjem popravka te dobivenim savjetima. 

Čak 95 % korisnika izjavilo je da je vrlo zadovoljno uslugom popravka, a zadovoljno je bilo njih 4 %.

Treći ciklus upravo završen – preuzeto vaučera u vrijednosti 570.000 eura, a u 2022. otvara se naredni.

Za treći ciklus ove inicijative, koji je započeo u studenom ove godine, na raspolaganju je stajalo ukupno 570.000 eura. Budući da su iskorištena sva sredstva za taj ciklus, on je završen, no u Beču planiraju nastaviti s provođenjem ove uspješne i popularne akcije kroz nove cikluse do 2023. A o inovativnosti inicijative svjedoči činjenica da je projekt nominiran za nagradu „Innovation in politics” kao jedan od deset najboljih projekata diljem Europe u kategoriji zaštite okoliša. Europski stručni žiri svake godine dodjeljuje ovu nagradu projektima koji predstavljaju inovativna rješenja za izazove današnjice.

Širenje na cijelu Austriju 

Model vaučera za popravke trenutačno se razrađuje na razini Austrije te bi se trebao uvesti u cijeloj zemlji, a koncept projekta već je preuzet u američkom gradu Portlandu gdje je pokrenut program sufinanciranja popravaka.

 Aktualne podatke o popravljenim uređajima i emisiji CO2 možete pronaći putem sljedeće poveznice.

Referenca: Eko Vjesnik OVDJE

Oprema članka (naslov, podnaslovi te uvodnik): uredništvo portala odgovorno.hr.

DOBRA HRVATSKA
Prosinca 2021. 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img