spot_img

Svjetski dan mahunarki

Svjetski dan mahunarki se obilježava svake godine 10 veljače, te prepoznaje važnost mahunarki (slanutak, suhi grah, leća, suhi grašak i lupina) kao globalno važne hrane. Proglasila ga je 10. veljače 2018 godine Generalna skupština UN, te se obilježava od 2019. godine.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana mahunarki

Svjetski dan mahunarki pruža priliku za podizanje svijesti o nutritivnim prednostima mahunarki kao dijela održive proizvodnje hrane s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane i prehrane. Tim danom se također želi ukazati na pozitivnu ulogu koju mahunarke imaju u postizanju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.

Zašto mahunarke?

Mahunarke imaju manji ugljični otisak od većine hrane jer zahtijevaju malu količinu gnojiva za rast. Također imaju nizak otisak vode budući da su prilagođene polusušnim uvjetima i mogu tolerirati stres od suše. Ali to nije samo faktor održivosti: mahunarke su jeftine, jednostavne za skladištenje, visoko hranjive, a njihova sposobnost poboljšanja mikrobioma tla bila je ključna u poboljšanju poljoprivrednih tehnika u ruralnim područjima s niskim prihodima. Ukratko, rastuće svjetsko stanovništvo moglo bi se hraniti mahunarkama na održiviji način.

Mahunarke su prirodne kapsule koncentriranih hranjivih tvari. Njihova uporaba donosi značajne prednosti za zdravlje i za okoliš. One predstavljaju nezaobilaznu zamjenu za sve one koji iz bilo kojih razloga ne koriste meso u svojoj prehrani. Pogledajte u doljnjem videu kolika je prehrambena vrijednost mahunarki, da li je soja poželjna za uporabu i još mnogo drugih korisnih savjeta!

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img