spot_img

BJELE RODE – još veća briga za njihov nesmetan život u krajevima RH – novi dogovori i potpisani sporazumi

Bijele rode, simbol sklada i mira, ljepote prirode i naših ukupnih života dobile su ljetos novu potporu svom nesmetanom životu u hrvatskim krajevima. Tome pridonosi i novi Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj, potpisan od predstavnika 16 institucija u lipnju 2016. u selu Čigoč, prvom proglašenom Europskom selu roda.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta, a njezin život i opstanak su neizostavno vezani za seosku sredinu i ljude. Rode se gnijezde na krovovima kuća, gospodarskih objekata, električnim stupovima, i zato je iznimno važno provoditi mjere kojima ćemo ih zaštititi i očuvati njihova gnijezda. Projektima koji se provode i pripremaju štite se bijele rode, ali se istovremeno stvaraju i bolji uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati još prepoznatljivija u Europi, kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima.

„Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj“ potpisali su zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, direktor HEP ODS-a Željko Šimek, ravnatelj parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković, te predstavnici županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Sporazumom su obuhvaćene županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostimaiz Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke, Međimurske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

 „Uvjeren sam da ćemo zajedničkom suradnjom svih dionika na provođenju ovog Sporazuma dodatno pridonijeti suživotu bijele rode i ljudi na ovim prostorima. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu istaknuti da je upravo ovog tjedna Ministarstvo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo sredstva za isplatu naknada za očuvanje gnijezda. Vlasnicima kuća i gospodarskih objekata na čijim se krovovima gnijezde rode i ove će se godine isplatiti naknade u iznosu od 700 kuna. Projekt očuvanja gnijezda roda ukupno je vrijedan 449 tisuća kuna, a naknade će se isplatiti za ukupno 642 gnijezda u 12 županija koje sudjeluju u provedbi projekta“ – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.

 „Na stupovima distribucijske mreže gnijezdi se više od polovice bijelih roda na području Hrvatske. Briga za rode koje dolaze u doticaj s mrežom HEP ODS-a tako je postala dio svakodnevnih poslovnih aktivnosti naših radnika, koji trenutno brinu za gotovo 1.000 gnijezda bijelih roda diljem Hrvatske“ – rekao je Željko Šimek, direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava.

Sporazumom o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacija i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode će se definirati prava i obveze potpisnika o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste, bijele rode (Ciconiaciconia L.), zbog osiguranja povoljnih uvjeta gniježđenja na dijelovima nadzemne distribucijske elektroenergetske mreže na kojima se utvrdi pojavljivanje ove vrste.

Sporazum će sadržavati plan aktivnosti, mjere zaštite i uvjete zaštite prirode za provedbu monitoringa i prstenovanja ptica, te odgovornosti kod izvanrednih događanja.

„Za rode u selu Čigoč i ostalim naseljima Parka prirode Lonjsko polje ovakva suradnja znači učinkovitiju zaštitu i provedbu aktivnosti na praćenju i prstenovanju mladih roda. I do sada smo imali vrlo dobru suradnju sa HEP-om koji po našem pozivu dostavljaju vozilo i postavljaju podloške na električne stupove. Iako je gotovo dvije trećine  gnijezda u parku prirode Lonjsko polje na krovovima kuća i gospodarskih zgrada, za što vlasnici objekata primaju naknadu od 700 kn po gnijezda, možemo reći da je ove godine bila “velika potražnja” za stupovima. Tako je npr. Elektra iz Novske imala čak tri intervencije za postavu podložaka za gnijezda i čak 2 intervencije ELektre iz Sunje. Također korisitimo priliku zahvaliti se Elektri Sisak koja je i prije potpisivanja ovog nama značajnog sporazuma donirala 3 dana vozilo za prstenovanje mladih roda u parku“ – rekao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne Ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Izvor – više: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img