spot_img

BRIGA ZA FAUNU: Spašen ris Martin, jedinka jedne od najugroženijih vrsta u Hrvatskoj

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stiže lijepa i humana vijest – prošlog ljeta spašeni ris Martin uspješno se uklopio u svoj prirodni okoliš.

Populacija risa (Lynx lynx) u Hrvatskoj vrlo je mala, a te su životinje iz roda mačaka jedna od najugroženijih vrsta. Prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj danas živi SAMO od 40 do 60 jedinki risa.

Mladunče risa pronašao je lovac u srpnju 2017. u šumi iznad Bribira kraj Novog Vinodolskog. Mladunče je bilo napušteno i izgladnjelo, pa je lovac obavijestio predsjednika lovačkoga društva, a kako je riječ o strogo zaštićenoj vrsti, na teren su izašli članovi Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, uključujući i djelatnike Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije. Prema uputi stručnjaka s Veterinarskoga fakulteta, mladunac risa primio je potrebnu terapiju u veterinarskoj ambulanti u Crikvenici nakon čega je prebačen u Zoološki vrt grada Zagreba. Mladi je mužjak nazvan Martin. Zagrebački ZOO brinuo se o Martinu do kraja rujna 2017. kada je premješten u NP Risnjak gdje mu je izgrađena privremena nastamba.

Pri tome se izričito pazilo da se izbjegava izravan kontakt mladunčeta s ljudima kako bi ris zadržao obilježja divlje vrste i kako se ne bi naviknuo na prisutnost i miris ljudi. Martin je 29. siječnja ove godine pušten iz privremene nastambe, a dobio je i dodatak – GPS ogrlicu, koja omogućava praćenje njegova kretanja i predstavlja i sigurnosnu mjeru.

Nakon dva mjeseca praćenja ustanovljeno je da ris Martin boravi na području Gorskog kotara i Slovenije u dubokim šumama, izbjegavajući naselja. Stoga su stručnjaci ustvrdili da je opravak mladog risa uspješno proveden te da je on  spreman za samostalan život.

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img