spot_img

Cjeloviti pristup unapređuju društveno odgovornog poslovanja – Grupa GEFCO

Već sedmu godinu zaredom GEFCO, svjetski lider u pružanju složenih rješenja u opskrbnim lancima i europski lider u automobilskoj logistici naglašava svoju predanost DOP-u, ključnom pokretaču održivog rasta, naglašava se u izvješću o društveno odgovornom poslovanju grupe GEFCO za 2018. godinu

Tijekom 2018. godine Grupa je nastavila unapređivati svoje rezultate održivog razvoja uz jačanje svojih vještina i zrelosti u svim aspektima svojih aktivnosti. Osim toga, GEFCO se zalaže za inovacije kako bi pronašao još učinkovitija i ekološki prihvatljivija rješenja, u skladu sa sloganom „Partners, unlimited“ koji odražava spremnost na suradnju i interakciju sa svim svojim dionicima.

Ojačan okvir DOP-a

Od 2009. godine i pristupanja UN-ovom Global Compactu, GEFCO se obvezao primjenjivati načela predostrožnosti kad je riječ o okolišnim rizicima, potičući razvoj ekološki prihvatljivih tehnologija i osiguravajući zaštitu ljudskih i radničkih prava te borbu protiv korupcije. Etički kodeks jamči da svi zaposlenici poštuju ove smjernice dok Etičko povjerenstvo osigurava da se one pravilno prate i svakodnevno provode.

Kako bi nastavio razvijati svoj pristup koji se temelji na razumijevanju, GEFCO je proveo analizu dugoročnih rizika koja razmatra pitanja DOP-a ne samo iz vlastite perspektive, već i iz perspektive svih vanjskih dionika. Prikupljeni rezultati čine osnovu za upravljanje rizicima i njihovu prioritetizaciju, kao i za bolje strukturiranje pristupa kompanije izazovima DOP-a. S holističkim i kvantificiranim promatranjem rizika i materijalnih pitanja, GEFCO je u mogućnosti osigurati dovoljno snažne politike za rješavanje svakog izazova i pratiti napredak na smislen način.

Stéphane Milhet, izvršni potpredsjednik za upravljanje ljudskim resursima i društveno odgovornim poslovanjem u GEFCO-u, izjavio je: „Izbori i postupci GEFCO-a kao organizacije imaju dubok utjecaj na naše partnere, zaposlenike i okoliš. Možemo pomoći u oblikovanju zajednica, jačanju lokalnih gospodarstava i stvaranju pozitivnih promjena širom svijeta.“

 

Unaprijeđena ekološka učinkovitost

  • Optimiziran, čišći i povezaniji prijevoz

Drugu godinu zaredom GEFCO je u aktivnostima prijevoza smanjio emisije ugljičnih plinova za 2 posto, zahvaljujući posebnim aktivnostima poduzetima tijekom 2018. godine. Taj je postotak u skladu s postavljenim ciljevima i ostvaren je optimizacijom prometnih tokova, unapređenjem flote vozila i promicanjem multimodalnih rješenja koja nude alternativna rješenja umjesto cestovnog prijevoza. Inovacije su također ključni pokretač uz tehnologije. Proučavaju se i druga inovativna rješenja, kao što je elektrifikacija vozila ili povezani prijevoz. U Španjolskoj i Češkoj GEFCO je započeo s primjenom usluga pomoću kamiona s dvostrukim prikolicama duljine između 25 i 30 metara. Takve konfiguracije povećavaju teretni kapacitet i produktivnost čime se smanjuje broj kamiona na cesti, a time i emisija ugljičnog dioksida.

  • Energetski učinkovite operacije

S 300 lokacija diljem svijeta, GEFCO osigurava minimiziranje njihovog utjecaja na okoliš i zajednicu s ambicioznim ciljevima smanjenja potrošnje energije i korištenja odlagališta uz istovremeno povećanje recikliranja i obnove energije. U 2018. godini 69 posto otpada Grupe ponovno je iskorišteno ili reciklirano, a 59 poslovnih linija dobilo je certifikat ISO 14001.

  • DOP je certificiran od strane EcoVadisa i CDP-a

GEFCO je 2018. godine primio zlatni certifikat EcoVadisa, neovisne i međunarodno priznate agencije za procjenu u području korporativne društvene odgovornosti, i tako potvrdio naprednu razinu provedbe aktivnosti u četirima područjima: upravljanju utjecajem na okoliš, upravljanju ljudskim resursima, etičnom i profesionalnom poslovanju te politici nabave. U 2018. godini ostvario je dva boda više nego u 2016. godini te ostvario 64 boda od ukupno 100. Grupa je ponovno među prvih 5 posto tvrtki kad je riječ o DOP-u, od ukupno 30.000 koje je EcoVadis ocijenio širom svijeta.

GEFCO je također dobio ocjenu „B” na upitniku CDP-a (nekadašnji Carbon Disclosure Project) o klimatskim promjenama. CDP upravlja globalnim sustavom pružanja informacija koji poduzećima, gradovima, državama i regijama omogućava da mjere svoj utjecaj na okoliš i upravljaju njime. Organizacija daje ocjene od A do D, a sa svojom ocjenom GEFCO se nalazi iznad prosjeka sektora.

  • Partnerski pristup u DOP-u

GEFCO svakodnevno surađuje sa svojim partnerima, kupcima i dionicima kako bi postigao najviše standarde odgovornosti u skladu sa sloganom „Partners, unlimited”. Krajem 2018. godine GEFCO-vu Povelju o odgovornoj nabavi (Responsible Purshasing CharterRPC) potpisalo je 1.478 pružatelja usluga u cestovnom prijevozu, što predstavlja 76 posto korištenja redovnih cestovnih ruta.

  • Inovacija kao zajednička vrijednost

GEFCO posluje u okruženju koje se brzo mijenja, s novim tehnologijama koje mijenjaju proizvodne procese i potrošačke trendove. Pretvaranje tih izazova u mogućnosti zahtijeva inovativan pristup, a GEFCO predano radi na postavljanju inovacija u srž strategije kompanije potičući ih na svakoj razini organizacije. Cilj je kreirati budućnost opskrbnog lanca kroz visoku dodanu vrijednost, učinkovita i održiva rješenja za klijente.

Budući da GEFCO svoju radnu snagu ističe kao najveću prednost, u 2018. godini Grupa je pokrenula Tvornicu inovacija. Na taj način potiče se svakog zaposlenika na inovativnost i inovativne ideje s potencijalom da se realiziraju i na taj način podupru poslovni rast. GEFCO je istovremeno ostvario partnerstvo s Techstarsom, svjetskim startup-akceleratorom koji Grupi daje pristup inovativnom ekosistemu i mnogim inovativnim rješenjima održivog razvoja.

GEFCO-vo izvješće o DOP-u za 2018. godinu dostupno je ovdje:

www.gefco.net/en/about-us/csr/

O grupi GEFCO

GEFCO je svjetski lider u pružanju složenih rješenja u opskrbnim lancima i europski lider u automobilskoj logistici. Na temelju iskustva dugog 70 godina i s 13.000 zaposlenih, GEFCO stvara pametna i fleksibilna rješenja za najsloženije izazove u opskrbnim lancima u svim industrijskim sektorima. Grupa je prisutna u 47 država i na preko 300 lokacija diljem svijeta sa snažnom globalnom mrežom partnera. U 2017. godini Grupa je ostvarila prihod od 4,4 milijarde eura. www.gefco.net.

GEFCO je u regiji Adria prisutan od 2007. godine. Sa sjedištem u Kopru, Slovenija, GEFCO u regiji Adria zapošljava 27 djelatnika na trima lokacijama. www.gefco.si

Gefko Hrvatska
Lipanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img