Dell, General Motors, Microsoft i druge vodeće tvrtke pokreću međuindustrijsku grupu za smanjenje otpada u morima i oceanima

Međuindustrijski konzorcij stvorit će prvi komercijalni dobavljački lanac na svijetu temeljen na plastici uklonjenoj iz oceana.

  • Uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, The Lonely Whale će pozvati kompanije da kreiraju prvi globalni, skalabilni i operativni dobavljački lanac koji smanjuje količinu plastike koja ulazi u oceane
  • Svaka kompanija testirat će mogućnosti uključivanja plastike iz oceana u proizvodnju ili pakiranja kako bi smanjila potrošnju izvorne plastike u svojemu poslovanju i dobavljačkom lancu

Dell, General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Interface, Van de Sant, Humanscale, Bureo i Herman Miller oformit će otvorenu suradničku inicijativu pod nazivom NextWave. NextWave okuplja vodeće tehnološke i kompanije usmjerene na prodaju krajnjim korisnicima u razvoju prvog komercijalnog lanca opskrbe plastikom iz oceana. Podršku projektu pružaju Program Ujedinjenih naroda za okoliš, Institut 5Gyres iz Los Angelesa, Londonsko zoološko društvo i Institut New Materials Sveučilišta u Georgiji.

Istraživanja pokazuju da je oko 8 milijuna tona plastičnog otpada ušlo u oceane 2010. godine, a ukoliko se trendovi ne promijene, više od 150 milijuna tona plastičnog otpada ući će u oceane do 2025. godine. To predstavlja prijetnju ne samo vitalnim oceanskim ekosustavima, poput staništa ugroženih vrsta ribe i koraljnih grebena, već negativno utječe na zdravlje i skraćuje životni vijek morskih životinja i ljudi.

Članovi NextWavea dijelit će odgovornost za razvoj održivog modela koji smanjuje onečišćenje oceana plastikom, istodobno stvarajući ekonomske i društvene koristi za različite skupine dionika. Grupa će osigurati infrastrukturu i podršku kako bi dobavljački lanac mogao odgovoriti na zahtjeve globalno prihvaćenih društvenih i okolišnih standarda, a omogućit će integraciju proizvoda putem sukladnosti u dobavljačkom lancu te vanjske verifikacije utjecaja.

NextWave predviđa da će inicijativa spriječiti ulazak više od 3 milijuna tona plastike u oceane, što odgovara težini 66 milijuna boca za vodu. Važno je naglasiti kako su se tvrtke članice dogovorile da će smanjiti upotrebu plastike u svom poslovanju i dobavljačkim lancima. Prvi korak u tome bit će procjena korištenja plastike i identifikacija mogućnosti za značajno smanjenje ili odustajanje od korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i plastike koja se ne može reciklirati.

“Suradnja je neophodna želimo li riješiti problem plastike u oceanima. Izuzetno mi je drago što smo uspostavili partnerski odnos s liderima u različitim industrijama kako bismo kreirali rješenja kojima ćemo stvoriti vrijednost od otpada”, izjavio je Kevin Brown, direktor dobavljačkog lanca u Dellu. 

Kontinuirano korištenje otpada iz oceana

Grupu podržava i The Lonely Whale, nevladina organizacija koja putem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kampanja usmjerenih na potrošače i tržišnih rješenja želi približiti ocean ljudima. The Lonely Whale će uključiti znanstvenike i zagovarati korištenje otpada iz oceana kako bi pomogao stvaranju održivog modela za lokalne zajednice i okoliš u obalnim područjima. Inicijativu podržavaju i Program Ujedinjenih naroda za okoliš te partneri iz privatnog sektora koji su pozvani da se uključe u kampanju Clean Seas.

“Oceanima prijeti pandemija plastike i ključno je da kompanije preuzmu odgovornost za svoje dobavljačke lance, ali i da korisnici postanu svjesni kako njihov izbor može imati utjecaj na okoliš. Pozdravljamo inicijativu Della i The Lonely Whalea. Vjerujemo da će ova grupa kompanija predvoditi aktivnosti za koje se nadamo da će postati katalizator inovacija koje mogu nastati samo zajedničkim radom”, naglasio je  Erik Solheim, izvršni direktor u Programu za okoliš UN-a.

Osvještavanje o opasnostima koje plastika predstavlja za oceane

Navedena inicijativa rezultat je suradnje Della i organizacije The Lonely Whale. Prije dvije godine, Dell je uspostavio partnerski odnos s Adrianom Grenierom, osnivačem The Lonely Whalea, kako bi putem Lonely Whale VR edukacije osvijestio kompanije i korisnike o opasnostima koje plastika predstavlja za oceane. U veljači 2017. godine Dell je započeo pilot projekt s pakiranjima napravljenima od plastike iz oceana, a pomogao je i u pokretanju programa Clean Seas UN-ovog Programa za okoliš koji je potaknuo 33 zemlje da poduzmu korake u smanjenju onečišćenja mora. U lipnju 2017. Dell i The Lonely Whale obratili su se Ujedinjenim narodima na UN-ovoj konferenciji o oceanima, na kojoj se Dell obavezao podržati 14. globalni cilj održivog razvoja.

Dell već niz godina, u sklopu svojega programa 2020 Legacy of Good Plan, podržava programe koji potiču cirkularnu ekonomiju. Želite li saznati više o ovoj inicijativi posjetite NextWave-Plastics.org, dok je više informacija o Dellovim aktivnostima vezanima uz plastiku iz oceana dostupno na stranicama Dell’s Ocean Plastics Program.

Dodatne informacije

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img