spot_img

DPD testirao 100% električno vozilo za dostave u centru grada Zagreba

Razvojem tehnologije i konstantnim uvođenjem inovacija kao ključnim elementima za društveno odgovorno poslovanje, razumljivo je da je sektor logistike oduvijek morao prilagođavati svoje poslovanje, optimizirati procese, a često su upravo logističke tvrtke bile predvodnici novih trendova. DPDgroup, pa tako i DPD Croatia učestalo ulaže u nove tehnologije kako bi postigli pozitivan učinak na područja usko vezana uz naše osnovne djelatnosti. U sklopu programa društvene odgovornosti DrivingChangeTM DPDgroup se obvezao CO2 neutralnoj dostavi svakog dostavljenog paketa, bez dodatnih troškova za naše klijente. Postoji li bolji način za to od korištenja električnih vozila?

Električni automobili u Hrvatskoj i dalje su više iznimka nego pravilo. U 2016. godini registrirano ih je svega 669, od čega 224 osobnih automobila/kombi vozila, dok je preostalih 445 u kategoriji lakih vozila: četverocikl, motor, moped. S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj ima više od 2.000.000 registriranih vozila, to je zaista zanemariv broj.

Više od 74% europske populacije živi u gradu. Kako svakim danom dostavljamo pakete sve većem broju ljudi, moramo biti svjesni našeg utjecaja na urbane populacije i zajednice te ponuditi rješenja koja će poboljšati kvalitetu njihovog načina življenja. Stoga vjerujemo kako je sljedeći logičan korak usmjeriti se upravo na pronalazak alternativnih načina dostave i primjenu istih u svakodnevnim aktivnostima tvrtke. Tako se na razini cijele Central East European regije razmatra o nabavci električnih vozila i osuvremenjivanju voznog parka. Kolege iz Slovačke (Bratislava) već koriste dva električna vozila u svakodnevnom poslovanju, a protekla dva tjedna i DPD Croatia je imala priliku testirati električno vozilo Voltia MAXI (Nissan Leash).

Svrha testiranja električnog vozila je pobliže se upoznati s njegovim performansama te dobiti saznanja kako se ova vrsta vozila ponaša u situacijama svakodnevne dostave unutar urbanih središta. Iz tog razloga, vozilo smo testirali upravo na dostavama u centar Zagreba. Teretni prostor testiranog vozila je 8 m3 i u njemu je moguće prevesti težinu od 600kg. Maksimalna brzina koju postiže je 123 km/h, što je i više nego dovoljno za vožnju gradskim središtem, kao i broj kilometara koje može prijeći jednim punjenjem: 100-140 km. Nakon provedenog testiranja možemo zaključiti kako su rezultati zaista izvrsni, a DPD kurir koji je imao prilike testirati vozilo, za njega je imao samo riječi hvale. Osim toga, svojim atraktivnim i neobičnim dizajnom, vozilo je plijenilo pažnju gdje god se pojavilo.

“Kao druga najveća kurirska služba na europskom tržištu brze dostave, nastojimo svoj pristup učiniti pragmatičnim te smo usredotočeni na područja u kojima možemo napraviti najveću razliku i najviše doprinijeti općem napretku. To prvenstveno činimo osiguravajući CO2 neutralnu isporuku naših paketa te nudeći razne dodatne mogućnosti dostave, pritom pomažući u smanjenju gužvi te reduciranju polucije na lokalnoj razini. Tako smo 2016. godine, u odnosu na 2013. godinu, uspjeli smanjiti emisiju CO2 za 10,1% po paketu. Stalnom potragom za inovacijama u dostavi osiguravamo da i naši klijenti imaju utjecaja na klimatske promjene. ” Paul-Marie Chavanne, Predsjedatelj GeoPost / DPDgroup.

Više o programu društvene odgovornosti DrivingChangeTM i CO2 neutralnoj dostavi paketa pročitajte ovdje.

Prvo Izvješće o društveno odgovornom poslovanju DPDgroup koje obuhvaća sve naše europske poslovne jedinice možete preuzeti ovdje.

Snježana Stanić, Regionalni voditelj marketinga i odnosa s javnošću, DPD Croatia d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img