spot_img

HRVATSKI HELB sudjeluje u gradnji najvećeg vjetroparka na svijetu!

Inženjeri hrvatske tvrtke HELB d.o.o. rade na projektu ispitivanja trafostanice na najvećoj morskoj vjetroelektrani Walney extension kapaciteta 660 MW. Očekuje se da će, s ukupno 90 turbina snaga 7 MW i 8 MW i visinom stupova od čak 222 metara, imati najveći instalirani kapacitet na svijetu! Proizvedena „zelena“ električna energija iz tog vjetroparka – obnovljivog izvora –  biti će dovoljna za godišnju opskrbu više od 460.000 kućanstava. Zajednički rad na ovakvom projektu potiče društveno odgovorno poslovanje (DOP) i zalaganje za održivi svijet.

Poslovne i tehničke značajke projekta

Krajnji korisnik je korporacija DONG Energy, svjetski lider u razvoju i izgradnji vjetroelektrana na moru, u većinskom je vlasništvu danske Vlade.  HELB radove izvodi kao podizvođač splitskog poduzeća PRO INTEGRIS, vodeće inženjering tvrtke u području automatizacije elektroenergetskih postrojenja s referentnim projektima po cijelom svijetu. Oba poduzeća su članice klastera Inteligentna energija, najvećeg energetskog klastera u Hrvatskoj koji okuplja 50 malih i srednjih poduzeća, agencije i fakultete.

Turbine proizvođača Siemens imaju snagu od 7 MW i visinu od 190 metara. S druge strane 8 MW-ne turbine proizvođača Vestas imaju lopatice turbine duljine 80 metara dok im je ukupna visina stupa čak 222 m! O koliko visokim stupovima se radi govori podatak da je visina tornjeva Zagrebačke katedrale svega 108 metara, što znači da će u Irskom moru biti postavljeno 90 grdosija koji ju bitno nadmašuju. Inače u tijeku su završna ispitivanja offshore platformi u brodogradilištu u Belgiji prije tegljenja platformi u Englesku.

Ekološka perspektiva projekta – vodeća u svijetu!

Ovaj projekt ispunjava najzahtjevnije ekološke standarde. Naime, od svih europskih energetskih kompanija, DONG Energy je otišla najdalje u tranziciji s fosilnih goriva u obnovljive izvore energije. Od Science Based Target inicijative dobila je potvrdu da će do 2023. godine smanjiti stakleničke plinove za 96% i time ušla među prve kompanije na svijetu koja je za smanjenje stakleničkih plinova dobila i znanstvenu potvrdu.

Perspektiva zaštite na radu – posebna iskustva!

Izvođenje projekta poštuje najviše standarde zaštite na radu po principu „The Safe Way or No Way“! Zaštita na radu je na vrhu prioriteta i poklapa s DONG-ovom vizijom bez ozljeda zaposlenika, partnera i u okruženju. Tako npr. kada zaposlenik primijeti situaciju koja može voditi prema nezgodi, on ju mora registrirati u sustavu zvanom „Synergi“. Na taj način se sprječavaju situacije prije nego se bilo što ozbiljno dogodi, a trenutan broj ozljeda je 1,3 na 1 milijun sati rada. Takav pristup u zaštiti na radu je vrijedno iskustvo i za HELB-ove zaposlenike i vodstvo, kako bi se još više mogle graditi mjere sigurnosti radnika, kao stvarni DOP.

Inače suradnja HELB-a na DONG-ovim projektima započela je još prošle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Belgiji gdje se HELB dokazao kvalitetom i profesionalnim pristupom. Tada su HELB-ovi inženjeri zajedno s PRO INTEGRIS-ovim inženjerima izvodili funkcionalna ispitivanja na onshore 400/220/15,5 kV trafostanicama Burbo Bank i Race Bank u Ujedinjenom Kraljevstvu, te offshore platformama na brodogradilištu u Belgiji. „Ispitivanjem različitih dijelova postrojenja izveli smo integraciju svih sustava u jednu funkcionalnu cjelinu. Unatoč bitno drugačijim procedurama od onih po kojima radimo u regiji, radove u trajanju od ukupno 7 mjeseci, napravili smo u roku i na zadovoljstvo kupca, što nam je otvorilo prostor i za ove nove narudžbe“, istaknuo je Ivan Knez, jedan od HELB-ovih inženjera na projektu.

Hrvoje Lovrić, HELB d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.