spot_img

Smanjenje emisija CO2: Kako zaštititi klimu i održati industriju?

Jeste li znali da je EU treći najveći zagađivač ugljikovim dioksidom na svijetu? Upravo je zato donijet vrlo ambiciozni plan naveden u strategiji EUROPE 2020: pred EU je postavljen cilj smanjenja emisija za 40 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. U fokusu rasprave sada je reforma sustava sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova (tzv. ETS od eng. Emissions trading system), temeljnom alatu za smanjenje stakleničkih plinova koji za sada ne radi prema očekivanjima. Reforma bi trebala pomoći u postizanju tog cilja, doprinijeti razvoju društveno odgovornog poslovanja te istovremeno zaštititi konkurentnost industrijskog sektora.

ETS je pokrenut 2005. te obvezuje više od 11 tisuća elektrana i tvornica na posjedovanje dozvole za svaku tonu emisija. Tvrtke ih moraju kupiti na aukcijama: za neke tvrtke dozvole su besplatne, ako postoji rizik da će tvrtka zbog povećanih troškova napustiti regiju i preseliti proizvodnju na područje gdje su dozvole jeftinije.

Količina dozvola, kao i besplatnih dozvola, svake se godine smanjuje. Radi se o financijskom poticaju za smanjenje zagađenja – što manje emisija, manji je trošak. Međutim, zbog prevelike ponude zadnjih godina, cijena dozvola iznimno je niska pa tvrtke nemaju više poticaj za prelazak na zelenije tehnologije.

Više o ovoj reformi u EU možete čitati ovdje.

Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img