spot_img

Energiju štedi, 1500 kn zavrijedi, Zemlju razvedri – 50 savjeta!“ (Odgovoran građanin)

Razborita upotreba električne energije mora u budućnosti postati naša nova navika, na korist Zemlji i ljudskom društvu. Ukoliko to ne poduzmemo, tko će?

Temeljna načela i ciljevi odgovornog ponašanja:

  • Smanjite korištenje trošila na ono što je doista potrebno
  • Skratite vrijeme korištenja
  • Razborito koristite trošila (režim upotrebe) 
  • Koristite trošila što više u vrijeme jeftinije energije
  • Snizite kriterije ugode i udobnosti, odustanite od onog bez čega se može, da ne bismo ostali bez onog što nam je doista potrebno.
  • Uštedite svom kućanstvu iznos od 1500, 2000 kn, na godišnjoj razini. Počastimo se i nazdravimo u to ime! 

50 SAVJETA KAKO RAZUMNO KORISTITI ELEKTRIČNU ENERGIJU

Zaokružite broj pored prakse koju koristite – ocijenite se!

Klima uređaji

1 Dok je uključen uređaj, minimalno otvarajte prozor i vrata *2 Povisite temperaturu hlađenja sa 21 na podnosivih 25 C. * 3 Zamjenom starog klima uređaja s novim visokotlačnim iste snage (SEER 8,5, umjesto SEER 3,6), može se ostvariti ušteda u energiji i preko 50% *. Umjesto SER 4,6 nabavite SEER 8,5 i štedite do 46%

Električni bojler

4 Ekonomičan rad je kad se voda grije na 55 do 60 stupnjeva C * 5 Zagrijavajte vodu noću, kad je cijena energije niža * 6 Očistite povremeno kamenac iz kotla i sa grijača (kamen je toplinski izolator). 4A Ako trebate 1 litru tople vode, zagrijte je na štednjaku, a ne uključujte bojler za to.

Kuhanje hrane

7 Ako kuhate u loncu s poklopcem, štedite cca 20% (brže se sadržaj zagrije) * 8 Podesite veličinu posude sadržaju. Priprema male količine hrane u velikoj posudi nosi gubitak * 9 Mali lonac na velikoj grijaćoj ploči znači gubitak i do 50% . Dakle, podesite veličinu posude grijaćoj ploči. * 10 Kad tekućina proključa, smanjite snagu na nižu jer i ploča ima neku akumuliranu toplinu najnižu potrebnu) * 11 Prilikom kuhanja koristite minimalnu potrebnu snagu. *12 Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku, pazite da plamen ne ide po stijenki posude, što može biti i opasno, mimo osjetnog gubitka energije. 13 Vrata pećnice držite otvorenim minimalno vrijeme (pripremite se za brzo vađenje rerne/ posude). 13A Natočite toplu vodu iz sustava u posudu ako ćete nešto kuhati (naime, jeftinija je prigrijana voda iz gradske toplane ili vašeg bojlera, nego grijati hladnu vodu s 20 na 70 st. C.

Rasvjeta

14 Koristite odgovarajuću led  žarulju umjesto klasične, pogotovu u slučaju kad je rasvjeta potrebna dulje i češće i dulje * 15 Podesite snagu žarulje potrebnoj razini rasvjete * 16 Gasite svjetla u prostoriji kad svjetlo nije potrebno * 17 Bojite zidove prostorije u bijelo ili svjetlo, jer tamne boje upijaju svjetlo * 18 Ugradite automatske prekidače u prolaze i hodnike, ili senzorske svjetiljke koje se pale kad uđete u prostoriju (poznato je da svjetlo u kuhinju gori stalno, pa i onda kad vas satima nema u njoj) * 19 Ako gradite kuću, neki prozori mogu biti veći * 20 koristite dnevno svjetlo, kad god možete (dokle god možete)

Kućanski uređaji

21 Nabavite uređaje čim boljeg energetskog razreda ( A, B, C). Nova perilica rublja može davati uštedu do 45%, hladnjak i televizor mogu 60 do 65%.

Domaćinsko postupanje u korištenju kućanskih uređaja (hladnjak, perilica, pegla)

22 Postavite hladnjak u hladniji prostor i veći prostor.* 23 Po upotrebu vrata hladnjaka odmah zatvarajte * 24 Ne stavljajte u hladnjak zagrijanu posudu ili jelo. 25 Prije stavljanja hrane u lednicu prvo je ohladite na sobnu temperaturu, zatim je stavite u hladnjak (gdje se dodatno hladi) i potom u lednicu * 25 Smanjite temperaturu u lednici (1 % niža temperatura = do 5% ušteda) * 25A koristite posude tanjih stijenki za stavljanje hrane u hladnjak * 26 Odaberite režim pranja rublja da temperatura bude najniža potrebna za učinkovito pranje * 27 Sušite rublje na otvorenom ili u prostoriji stana, kad god možete ( a ne u el. sušilici) * 28 Pranjem suđa u perilici štedite do  60% energije i do 85% vode u odnosu na ručno pojedinačno * 29 Ne stavljajte na režim pranja u perilici suđa ono što  treba samo isplahnuti – npr. posudu za čaj, čaše za vodu.. * 30 Koristite mikrovalnu pećnicu za dogrijavanje hrane (ušteda do 50%). * 31 Toplu vodu iz slavine koristite racionalno: nikad jaki mlaz, nikad isuviše toplu u odnosu na potrebe* 

Grijanje prostorija – sustavi & domaćinsko ponašanje

32 Poboljšanjem toplinske izolacije ovojnice zgrade (zidovi, prozori, vrata, krov) može se dobiti ušteda 50%. 33 Zamjenom toplinskih uređaja/sustava suvremenijim, ukupna ušteda može ići i do 80%* 34 Ako temperaturu zagrijavanja prostorije smanjite za 1% (npr., s 22 na 21 st.C), ušteda je do 5%.* 35 Navucite čarape, obucite lagani džemper dok ste u domu – to je puno ekonomičnije nego da grijete 40 kubnih metara zraka, uređaje i namještaj za dodatnih 3 stupnja C * 36 Prilikom prozračivanja prostorije isključite grijanje* 37 ne ostavljajte prozor na šiber – to znači bacati energiju i novac u okolni zrak * 38 Ugradnjom radijatorskih termostatskih ventila i razdjelnika topline ostvaruje se ušteda do 25%. 39 Razdjelnik ne štedi, no snažno  motivira na razumno postupanje s energijom* 40 Prilikom odlaska iz stana na posao (ili dulje) ne isključujte grijanje, već podesite režim na razumnu nižu razinu (ekonomičnije je prostoriju dogrijavati, nego grijati kad se skroz se ohladi..)* 41 Ne zaklanjajte radijatore zastorima. *42 odmaknite namještaj od radijatora. *43 Ne sušite rublje na radijatoru (time sprečavate prijelaz topline u prostoriju jer tkanina je vrlo dobar izolator) * 44 Obavezno odzračite radijatore na početku sezone grijanja (neki put zrak može zauzeti i 30 do 50% volumena radijatora)

Dugoročno ulaganje u sustave grijanja, tople vode i rashlađivanja

45 Neki sustavi se mogu isplatiti i za 7 – 10 godina, ali prosjek je 20 godina (nije to loše – 5% godišnji povrat imaju i hoteli). Osuvremenjavanje sustava starih 20 – 30 godina uvijek će se isplatiti – nađite nekog za stručnu podršku pri odluci. 

Referenca: Zagrebačka toplana – informativni materijali 

DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2022.
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.