spot_img

Apel za zajedničku akciju: ENERGIJU ŠTEDI! Test tvojih navika. (Odgovoran građanin)

Energija je sve skuplja. Potrošnja je decenijama stalno rasla. Ratni i civilni profiteri dižu cijene u nebo. Navike rastrošnosti prekrile su razvijeni svijet. Planet Zemlja jedva podnosi ove Zemljane. Naposlijetku, došlo je vrijeme za promjene ponašanja – građana, organizacija, društva, civilizacije. Ali, motivi za to mogu biti različiti. Prisila nam i ovog puta dolazi izvana (pandemija, Ukrajina, recesija na vidiku). No, u dijelu društva, ipak, motivi za promjene su intrizične, unutrašnje, prirode: zasnivaju se na novom svjetonazoru i vrijednostima, novom identitetu. Na osjećaju odgovornosti građanina prema Društvu/Sebi i Prirodi. 

Cilj članka „50 savjeta kako razumno koristiti eleketričnu energiju je poticaj na osobni razvoj. Biti bolja osoba. 

***

WWW.ODGOVORNO.HR – portal za afirmaciju i praćenje razvoja društvene odgovornosti poziva vas na trojaku akciju: 

  1. Ocijenite sebe gdje ste u održivim navikama – temeljem podsjetnika-upitnika „50 savjeta kako koristiti el. energiju“
  2. Uvedite u život nove navike razumnog korištenja električne energije.
  3. Javite nam na adresu odgovorno@odgovorno.hr. Vaše navike, a koje nismo spomenuli u popisu „50“. U rujnu ćemo objaviti proširenu listu savjeta (Verzija 2.)

***

Prije se moglo čuti jedino ovo: štedi struju pa će ti računi biti manji. Onda se počelo govoriti: ne zagađuj i ne troši prirodu previše. Danas se već čuje: manje troši da ti se stric – koji živi na moru – ne bi utopio u naraslom moru, zajedno s kućom. 

Klimatske promjene dotiču nas već na mnogo načina, i prisiljeni smo na stvari gledati  proaktivno. Stvarnost se mijenja – na gore! U toku je promjena paradigmi – dakle, vladajućih  stavova o istini. Nekad je bilo da se dizel mogao kupiti jeftino, trošiti i razmišljati pri tome o ičem. Primjerice, u vrijeme Račanove Vlade, dizel je koštao oko 2,5 kn /l. U samo godinu dana, od 2021. do 2022., gorivo na američkim pumpama poskupilo je 40-50%. Nekad je prelazak sa drva ili gorivih ulja na plin bilo „IN“. A sad…? Nekad je čovječanstvu trebalo osjetno manje energije za normalno življenje nego sad. Nekad je bilo tako da nismo znali za pojmove „održivo“, „društveno odgovorno“, „klimatske promjene“, „biti Prirodi dobar susjed“. Prije 30, 10, 2 godine. 

A što će biti za 30 godina, zna li to sa sigurnošću itko?!

***

U javnosti se snažno apelira na promjene naših navika, običaja, društvenih obrazaca. Postati odgovoran i razborit. Manje biti egoističan, površan i lakomislen.

Čekamo da se i Vlada, Crkva, gospodarski subjekti i druge institucije u društvu iskažu. Kad će, u novim okolnostima, prestati, „stoljetna“ praksa raskošnog noćnog osvjetljenja zgrade Sabora i Katedrale… 

Lakše je mijenjati sebe, kad si dobrom društvu.

Goran Tudor, urednik
DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2022.
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img