spot_img

Gradovi, Advent i štednja energije!? Švicarska, Europa, Hrvatska, Zagreb.

Štedi se diljem Europe, javljaju strani mediji. Naši mediji ne pridaju, dotle, neku veću pozornost temi „Advent kao prilika za doprinos sprečavanju klimatskih promjena“. 

Ove blagdanske sezone, zbog mogućih zimskih nestašica energije (mnogi kažu: uzrokovanih ratom u Ukraijini, a razlozi su posve drugdje), smanjuje se božićna rasvjeta na glavnim ulicama i trgovima diljem Europe. Ovo se ponašanje događa sred poziva mnogih vlada lokalnim vlastima, građanima i poduzećima da “štede, štede, štede”, kad je riječ o energiji. Dotle, kod nas – Hrvatska se kao smirila pred energetskom nevoljom, čuvši da je EU osigurala 80-90% potrebnih zaliha energije za ovu zimu, nakon prekida linija snabdijevanja iz Rusije. Raskol između osjećaja odgovornosti i ostarjelih navika rastrošnosti i bezbrižnosti, vidi se zorno na temi klimatskih promjena. Teško se i sporo ide naprijed… ali ide se. Samo pojedinci čine razliku i osvjetljuju put, i sada kad šparno gase svjetla. Pogledajte.

ŠVICARSKA 

Mnogi švicarski gradovi ove godine znatno štedljivije troše energiju za božićna svjetla i sajmove iako se ne odriču u potpunosti “božićne čarolije”. 

Božićna rasvjeta “Lucy” na Bahnhofstrasse u Zürichu / Foto: bahnhofstrasse-zuerich.ch

U Zürichu će tradicionalna božićna svjetla “Lucy” u prestižnoj gradskoj trgovačkoj ulici Bahnhofstrasse – koja su službeno upaljena 24. studenoga – osvjetljavati od sumraka do 22 sata, dakle 3,5 sata dnevno manje nego prije, dok u jutarnjim satima više uopće nema rasvjete.

Vrijeme upaljene rasvjete u Winterthuru u starom gradu je prepolovljeno, dok Uster, treći po veličini grad u kantonu Zürich, ove godine nema božićne rasvjete.
I u kantonu Bern, brojne zajednice i organizatori događaja ove godine smanjuju božićnu rasvjetu. Iako mnogi ne žele u potpunosti bez božićnih svjetala ona neće gorjeti cijelu noć u većini sredina, već će biti upaljena samo nekoliko sati navečer.

U Ženevi je božićni sajam opremljen kućicama koje se griju na bioplin. Rasvjeta se sastoji od LED dioda čija je potrošnja minimalna. Noću se reklame gase. Osim toga grad planira smanjiti količinu otpada upotrebom eko čaša koje se mogu ponovno koristiti ili reciklirati.

U Lausannei organizatori Bô Noëla žele smanjiti potrošnju energije za 20 posto. Rasvjeta se gasi između 23.30 i 11.30 sati. Grad postavlja infracrvene kamere kako bi osigurao sigurnost infrastrukture. Hladnjaci za piće se noću isključuju.

Božićni sajam u Montreuxu, jedan od najpoznatijih u francuskom govornom području Švicarske, također je pokazao da želi biti što je moguće odgovorniji i djelovati kao primjer za svojih pola milijuna posjetitelja, postavivši si cilj uštedjeti 20% – 30% energije u usporedbi s prošlom godinom.

I dok se neki trgovci nadaju da će ih kupci nagraditi za dobro ponašanje u gašenju svjetla, nedavna anketa švicarskog udruženja trgovaca pokazala je da većina stručnjaka očekuje smanjenje prodaje.

GRADOVI EUROPE 

Božićna rasvjeta – Oxford Street, London / Foto: oxfordstreet.co.uk

Poznata božićna svjetla na londonskoj ulici Oxford Street ove će godine trošiti dvije trećine manje energije smanjenjem vremena rada na 8 sati dnevno i prelaskom na LED rasvjetu. Prioritet im je postići ravnotežu između iskustva kupnje i odgovornog ponašanja, kada je u pitanju potrošnja energije.

U Frankfurtu vlasti ne samo da ograničavaju blagdansku rasvjetu – također neće grijati  zahode  na poznatom gradskom božićnom sajmu na trgu Roemer. 

Helsinki, Dublin, Lisabon i Stockholm također su među gradovima koji će ograničiti koliko dugo će božićna svjetla svijetliti.

U Parizu je gradonačelnica Anne Hidalgo predložila gašenje svjetla na Eiffelovom tornju sat vremena ranije svake večeri – iako noćna rasvjeta čini samo 4% potrošnje električne energije te znamenitosti.

Neki se kritičari pitaju – nisu li ovi rezovi tek „kozmetika“, politički korektni prema datoj situaciji, ali sa nedovoljnim utjecajem na stvarnu štednju energije. 

No u nekim zemljama Europe, uopće nema izbora. Gradonačelnik Wroclawa u Poljskoj, nije morao dugo razmišljati o odluci: ove će blagdanske sezone osvijetliti samo središnji trg. Gradski opskrbljivač energijom nedavno je najavio povećanje cijena od 500% za narednu godinu, što bi gradski proračun povećalo šest puta u odnosu na ranije.

Ali čak i na mjestima gdje troškovi energije ne rastu vrtoglavo, općinski čelnici preispituju svoju potrošnju. Jedno od najpopularnijih skijališta u talijanskim Alpama, Livigno, ove će godine uštedjeti 50.000 eura odustajući od božićne rasvjete. Zimsko utočište za tisuće turista moglo je apsorbirati veće troškove, ali dužnosnici su odlučili umjesto toga, sukladno božićnom duhu, donirati novac lokalnim obiteljima u potrebi.

***

HRVATSKA, ZAGREB: „U OGRANIČENOM, A NEGDJE I VEĆEM SJAJU!“

Zna se da naši mediji ne pridaju unaprijed pozornost temi „Advent kao prilika za doprinos sprečavanju klimatskih promjena“. No, nakon proteka Adventa, slavlja uz Božić i Novu godinu, vide se i kod nas promjene. Konkretno i šire sa time nismo se uspjeli upoznati, ali da ima, ima. Drugačije je. Zasigurno, idućih adventa povisit će se ljestvice i u gradovima u Hrvatskoj.

Ono što raduje je jedna posve nova situacija sa vatrometom u ponoć.

Od tradicije vartometa odustali su: RIJEKA, PULA, OSIJEK, ZABOK, ROVINJ, OPATIJA, POREČ , ČAZMA SAMOBOR , LABIN, ZAGREBA..  i drugi zasigurno.

Neke stare navike osvjetljavanja javnih fasada, ostale su. Ako ste prošetali Ljubljanom ili Bečom u prosincu, vidjet ćete kako je to tamo sve jednostavnije, skromnije, a ipak toplo obilježeno.

Na službenoj stranici grada Zagreba čitamo kako se pripremao Advent Zagreb i što se poduzima u smislu adventske štednje energije u Zagrebu, pod naslovom objave:

Advent Zagreb  se vratio bogatijem, ali ipak ograničenom blagdanskom sjaju

U organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera, višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove se godine održava u periodu od 26. studenog, i traje, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Advent Zagreb vraća u punom sjaju, donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama.

Zagreb - advent 2022
Predstavljanje Adventa 2022. u Zagrebu

Prilikom predstavljanja Adventa 2022., gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević je izjavio: “Ove godine krećemo s novim konceptom Adventa koji je razvijen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Javnom ustanovom Maksimir, a za koji smatramo da će još više potaknuti kreativnost i dobre ideje u osmišljavanju adventskih aktivnosti i događanja. Najvažniji iskorak je transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve dobne granice, različite koncepte ponude hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti. Vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, kako bismo pomirili i struku i želje naših sugrađana. Imamo i tri potpuno nove lokacije – Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška koje će TZGZ prigodno božićno ukrasiti. Vodili smo računa i da Advent bude ekološki održivkoristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada.“

Direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld je izjavila: „Nakon dvije pandemijske godine, posebno se radujemo ovogodišnjem Adventu koji će nas s bogatim programima na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

Izvori:
switzerlandtimes.ch
www.swissinfo.ch
www.bloomberg.com
www.zagreb.hr
www.adventzagreb.hr

Snježana Lisica i Goran Tudor

DOBRA HRVATSKA
Prosinac, 2022.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img