spot_img

Štednja energije kroz održivu urbanu mobilnost – Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti vodeća je kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Promiče promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prijevoznih rješenja.

Tjedan mobilnosti (kretanja) je ustanovljen je 2002. godine i od tada se održava svake godine u terminu od 16. do 22. rujna. Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti kulminira popularnim Danom bez automobila. Lokalne vlasti se potiču da iskoriste ovaj tjedan za isprobavanje inovativnih mjera planiranja, promicanje nove infrastrukture i tehnologija, mjerenje kvalitete zraka i dobivanje povratnih informacija od javnosti.


Više hodanja, manje automobilom – Europski tjedan kretanja 2021.


Tijekom tjedna gotovo 3000 mjesta i gradova iz više od 50 zemalja potiče promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prijevoznih rješenja organiziranjem aktivnosti podizanja svijesti i događanja s lokalnim dionicima.

Ove godine Zagreb ulazi u Europski tjedan mobilnosti otvaranjem novih pješačkih zona u centru grada.

Uz sve više mjesta i gradova koji se pridružuju svake godine i zbog svoje velike medijske privlačnosti, kampanja je široko prepoznata kao pokretačka snaga prema održivoj urbanoj mobilnosti u Europi i šire.


Dugotrajna izloženost buci šteti fizičkom i psihičkom zdravlju


Zagreb – finalist nagrade Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Nagrada Europskog tjedna mobilnosti dodjeljuje se lokalnim vlastima koje su se istaknule u podizanju svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti tijekom glavnog tjedna događaja, od 16. do 22. rujna. Nagrada je izravno povezana s aktivnim sudjelovanjem lokalnih vlasti u kampanji koja uključuje (1) organiziranje aktivnosti usmjerenih na održivu mobilnost od 16. do 22. rujna, (2) provedbu jedne ili više trajnih prometnih mjera i (3) održavanje ‘Dana bez automobila’. Kako bi se prijavili za ovu nagradu, lokalne vlasti moraju ispuniti tri gore navedena kriterija.

Godišnja tema nagrade Europskog tjedna mobilnosti 2022. bila je ‘Bolje veze’, a Zagreb je bio među 3 finalista. Odabran je zbog svoje integracije strategija: Strategije pametnog grada Zagreba, Programa zaštite zraka 2022. – 2026. i Akcijskog plan upravljanja bukom. Time Zagreb unapređuje ekološku i digitalnu tranziciju uz pomoć održive mobilnosti. Konkretno, Zagreb gradi 122 km biciklističke staze do slovenske granice i 23 km biciklističke autoceste do Dugog Sela. Također je proveo studije o tome kako proširiti pješačke zone i odmaknuti se od modela grada koji je usredotočen na automobile.

nagrada Europski tjedan mobilnosti 2022.
Foto: Braga (Portugal) je dobitnik nagrade EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022.

Dobitnik nagrade EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022. bila je Braga (Portugal) koja je impresionirala žiri svojom predanošću podizanju svijesti o održivoj mobilnosti među mnogim dionicima, uključujući sveučilišta, lokalne tvrtke i stanovnike. Svečana dodjela nagrada održana je 23. ožujka 2023. u Dvorcu grofova u Gentu, Belgija.

Tema za 2023.: Štedite energiju

Tema tjedna mobilnosti za 2023. godinu je Štedite energiju. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je suočena s izazovom smanjenja ovisnost o ruskoj nafti te ubrzanom tranzicijom ka održivim izvorima energije. Zajednička akcija za smanjenje potrošnje energije već je pozitivno utjecala na rezerve goriva kao i cijene. Cilj ovogodišnje teme je istražiti kako osigurati da naše navike mobilnosti pridonose tim zajedničkim naporima. Klimatska kriza je sve očitija, a zadani cilj nam je ugljično neutralna Europa do 2050.

Kako i zašto štedjeti energiju kroz održivu urbanu mobilnost? 

Tematske smjernice za 2023. u obliku šest listova s ​​podacima ‘Brzog vodiča’ nude bojne informacije. Više o Europskom tijednu mobilnosti kao i o mogućnosti sudjelovanja možete saznati na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img