spot_img

HELB: Zalaganje za obnovljivu energiju i energetski učinkovitu gradnju

Tvrtka Helb d.o.o. iz Dugog Sela oduvijek se zalaže za održivi razvoj – mnogim svojim aktivnostima potiče korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost. Veliko inženjersko znanje i izvrsna majstorska izvedba, iskustvo i vještine u 113-ero zaposlenih, najvažniji su Helbov  kapital, ali i vrijednost za hrvatsko društvo.

Obnovljivi izvori energije: Helbovo znanje i iskustvo

Naša iskustva u području obnovljivih izvora energije vezana su za vodu,  sunce i vjetar. Iskustvo tvrtke Helb u izgradnji, modernizaciji, održavanju i ispitivanju hidroelektrana u RH, regiji i svijetu veliko je i stalno je raslo kroz postojanja tvrtke u preko dva desetljeća. Helb je prvi u Hrvatskoj, prije dvadeset godina, izveo fotonaponske ploče za napajanje vremenskih upuštača plina u eksploataciji rezervi nafte u bušotinama. U zadnjih pet godina izgradili smo 15-ak sunčanih elektrana snage od 5 kW do 300 kW.I konačno, izgradnjom niza stupova za mjerenje vjetropotencijala stvarali smo, u suradnji s drugima, temelje korištenja energije vjetra u nas. Helb je izveo sve elektroradove na vjetroparku Vrataruša kod Senja (42 MW), prvom u RH spojenom na 110kV mrežu koja daje energiju za 50.000 kućanstava Like i Primorja.

Energetski učinkovita gradnja – novi doprinos Helba

Energetski učinkovita gradnja prirodno je područje poslovanja tvrtke Helb. Provođenjem energetskih pregleda i izdavanjem energetskih certifikata za 400 objekata širom RH stekli smo važno iskustvo u analizi potrošnje energenata. Naša je praksa, može se kazati jedinstvena u Hrvatskoj – u tom poslu davati više od ugovorenog, utjecati na praktično poboljšanje energetske budućnosti partnera. Bez posebne nadoplate – „opremamo“ ga znanjem, potičemo promjenu svijesti i iniciramo mjere koje će ga kasnije dovesti do novih ušteda.

„Uredili smo i svoje dvorište!“: nova proizvodno-poslovna zgrada Helb

Svoje golemo iskustvo najbolje smo primijenili upravo kod sebe – pri projektiranju novog proizvodno-poslovnog objekta Helba u Poslovnoj zoni Božjakovina, godine 2015. – rješenjima koja se tiču ovojnice zgrade, osvjetljenja (prirodnog i umjetnog), grijanja i hlađenja, smanjenja potrošnje topline te vlastite proizvodnje električne energije. Poznato je da se najviši učinci u štednji energenata ostvaruju ovojnicom zgrade visokih izolacijskih sposobnosti. Ugradnjom kamene vune debljine 15 cm na zidovima i 20 cm na krovu postigli smo da se godišnje potrebe za angažiranom toplinom svedu na minimum. Sustav grijanja i hlađenja uredskih prostora koristi tzv. dizalicu topline, što u punoj sezoni grijanja i hlađenja daje i do pet puta veću učinkovitost u odnosu na konvencionalna rješenja. Za razliku od uredskih prostora, u prostorima proizvodnog pogona i skladišta izvedeno je podno grijanje. U pogonu se tijekom dana, onda kada je potrošnja energije najviša, koristi jeftini dnevni energent – prirodni plin, a noću jeftinija električna energija. Dodatno – otpadni plinovi iz plinske dizalice topline koriste se za pripremu tople sanitarne vode. Kompletan sustav rasvjete u proizvodnji i uredskim prostorijama izveden je u modernoj LED tehnologiji. Na krovu pogona te zajedničkih prostorija u uredima ugrađene su svjetlosne trake i kupole koje daju puno prirodnog svjetla. Svi prozori, njih više od 40, opremljeni su roletama s mogućnošću centralnog upravljanja električnim podizačima – spuštaju se noću, a dižu danju u skladu s potrebama osvjetljenja. Prozori imaju troslojna izolaciona stakla. A na krovu zgrade izgrađena je sunčana elektrana snage 30 kW – obnovljiv izvor energije. Više od 50% potrebne energije dobivamo iz vlastite proizvodnje, a višak električne predajemo u mrežu koja napaja potrošače u poslovnoj zoni i naselju. Naš novi prostor teži modelu izvrsnosti – samoodrživoj gradnji. Radeći svoj posao, Helb daje više, kao pravi prijatelj Zemlje i ljudi!

Težimo uspješno poslovati, a uz to,  svojim svakodnevnim postupcima  i strategijom podržavati ravnotežni, dakle održivi razvoj. U tome je suština svačijeg društveno odgovornog poslovanja.

 

Vladimir Horvat, direktor & Hrvoje Lovrić, rukovoditelj marketinga, Helb d.o.o.

UM 2016

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img