spot_img

HR PSOR – 25. obljetnica rada i značajne uloge u društvu. „Ključni su izazov za svijet već sad: klimatska kriza, gubitak prirode i rast nejednakosti!“

Svečano je obilježena 25. obljetnica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Dana 4. svibnja 2022., okupilo se preko stotinu uzvanika, članova HR PSOR-a, govornika i počasnih gostiju, među kojima i Dominic Waughray, viši savjetnik i član uprave Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (WBCSD).

Naglaske i poruke iz obraćanja nazočnih o čitajte u nastavku:

Goran Ražnjević, predsjednik Skupštine HR PSOR-a, otvorio je Skup te je tom prilikom izjavio: „Globalni ciljevi održivog razvoja su univerzalni, oni su nedjeljivi i oni su neizostavni. Moraju biti u budućnosti dominanti i primjenjivi u svim zemljama, u svim zajednicama i od svih ljudi.“

Saša Muminović, predsjednik Upravnog vijeća, ukratko je dao uvid u djelovanje HR PSOR-a u proteklih godinu dana. Također je nadodao „Europska komisija je u svoj fokus stavila održivi razvoj, a uvođenjem održivog razvoja u regulativu svakako nam je kao HRPSOR-u dala vjetar u leđa. Interes za članstvom u HRPSOR-u svakim danom sve više raste“.

Dunja Mazocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ukazala je na najnovije alarmantne podatke: „Klimatska kriza, odnosno s njom povezane klimatske katastrofe, odnose 115 života i 202 milijuna dolara na dan“. Pozvala je na hitne promjene u gospodarstvu i sveukupne promjene ponašanja društva. Nastavila je: „To nas međutim ne obeshrabruje, štoviše tjera nas da koristimo svaku priliku za transformaciju prema zelenoj i nisko-ugljičnoj Republici  Hrvatskoj“  Također je pojasnila kako će Hrvatska izdvojiti skoro 9 milijardi kuna za ostvarenje klimatskih ciljeva, cilja smanjenja i ukidanja emisija stakleničkih plinova i cilja prilagodbe klimatskim promjenama.

Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, naglasio je važnost međusobne suradnje društva, vlada i svjetskih organizacija. Rekao je: „Svi problemi koji se pred nas postavljaju, kao društvo, kao civilizacija, kao globalna zajednica, riješit ćemo zajedno ili nećemo riješiti“.

Direktorica HR PSOR-a, Mirjana Matešić, dala je detaljniji uvid u rast i razvoj HR PSOR-a u proteklih 25. godina postojanja. Iskazala je izniman ponos na prijašnje i trenutne projekte, publikacije, suradnje i djelovanja koje je HR PSOR svrstalo u pokretače održivosti u hrvatskom gospodarstvu. Izjavila je: „Uvijek kada razmišljamo o našim uspjesima moramo spomenuti suradnju sa javnim sektorom koja je uvijek prisutna, ali nažalost ne možemo reći da smo zadovoljni rezultatima koje proizlaze iz te suradnje. Zato, ako možemo poželjeti napredak u radu, svakako želimo da u budućnosti suradnja s javnim sektorom bude plodonosnija u smislu implementacije naših znanja i iskustava u procesima izrade regulative, ali i razvojnih programa, programa poticaja i drugih okvira kako bi bili u funkciji razvoja gospodarstva na temeljima održivosti“.

Gledajući prema budućnosti nadodala je: „Nadamo se da ćemo zajedno s predstavnicima i javnog i civilnog sektora znati i moći odgovoriti ovim izazovima i dati odgovarajući doprinos globalni naporima“.

Zatim je posebni gost na svečanosti – Dominic Waughray, stručnjak za okoliš i klimatske promjene u Svjetskom poslovnom savjetu za održiv razvoj (WBCSD), održao prezentaciju u kojoj je dao uvid u strategije Svjetskog poslovnog savjeta održivi razvoj. Pojasnio je kako su izazovi s kojima se gospodarstva suočavaju na globalnoj razini danas vrlo komplicirani, ali ih možemo podijeliti na 

TRI KLJUČNA PODRUČJA – IZAZOVA ZA SVIJET :

  • klimatska kriza, 
  • gubitak prirode, 
  • povećanje nejednakosti. 

Također je pojasnio svjetske klimatske podatke i što oni znače za budućnosti poslovanja, ali i društva i gospodarstva kao cjeline.  Izjavio je: „Znanstvenici kažu da globalno trebamo smanjit emisije stakleničkih plinova za 45% do kraja ovog desetljeća, do 2030. godine, a „Business as usual“ nas vodi na povećanje emisija za 23% do kraja desetljeća. To je ogromna transformacija koja je potrebna samo kako bi zadržala zagrijavanje na 1,5°C do kraja ovog stoljeća.“ Zatim je govorio i o novim regulativama, trenutnom stanju provedbe Agende održivosti te kako trenutno stoje globalni razgovori na temu održivosti gospodarstva i odgovornog poslovanja.

Detaljniji  intervju s Dominicom Waughrayem možete pročitati OVDJE.

Održan je i panel Održivost u gospodarstvu Hrvatske koji je moderirala Marta Brkić, direktorica Dvokut-Ecroa d.o.o. Na panelu su sudjelovali predstavnici članica HR PSOR-a: Martina Dalić, predsjednica Uprave, Podravka d.d; John M. Gašparac, predsjednik Uprave, PwC Hrvatska d.o.o.; Dajana Mrčela, predsjednica Uprave, Saponia d.d. te Tihomir Premužak, predsjednik Uprave, Vetropack Straža d.d.

Panelisti su govorili o tome što je Hrvatska napravila u posljednja dva desetljeća, koji su pozitivni iskoraci koji su se dogodili u poslovnoj zajednici te su podijelili svoje osobna iskustva i primjere. Zaključak panela je jednoglasno bio da nema poslovanja bez održivosti. Također su stavili naglasak na suradnju javnog i civilnog sektora te ulaganje i alociranje fondova za promjene prema održivom poslovanju u naporu pokretanja tranzicije na klimastki neutralnu Hrvatsku

Izvor: HRPSOR – OVDJE

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2022.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img