Hrvatski ljudi vrlina podržavaju razvoj Luke koji voli vlakove i pse

Priča tate Dominika i njegovog dječaka Luke iz Siska, potresom oštećenog

Foto: Herenčić/UNICEF

Luka (5) voli vlakove, trampolin, igru s pijeskom i da je sve uredno i posloženo, kazao nam je njegov tata Dominik kada smo ih posjetili u Sisku.

„Nekada se jako bojao životinja, ali sada ih jako voli i imamo četiri psa koje obožava, kao i oni njega. Posebno je za njega vezana labradorica Arja koja neprestano nad njim bdije. Kao i mnogoj drugoj djeci u spektru autizma, Luki je važna rutina. Potres je to naravno poremetio. Morali smo prenijeti sve njegove igračke u kontejner da bi se on tamo osjećao sigurno“, ispričao nam je otac Dominik.

Prije u Sobi čuda, sada u Maloj kući u Petrinji, Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 

Foto: Herenčić/UNICEF

U zadržavanju rutine i stvaranju osjećaja sigurnosti pomoglo je i to što su ubrzo nakon potresa mogli nastaviti s Lukinim terapijama u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije iako je njihova Soba čuda, gdje su se odvijale terapije, oštećena u potresu. Sve terapije prebacili su u svoj drugi prostor, Malu kuću u Petrinji.

„Luku redovito vodim na senzornu terapiju i radnu terapiju. Prije smo išli u Sobu čuda u Sisku koja zaista s pravom nosi taj naziv jer je napredak kod Luke itekako vidljiv. Sada, nakon potresa, idemo u Malu kuću u Petrinji. Divim se terapeutima koji rade s našom djecom i tome koliko srca unose u svoj posao. Prekrasni ljudi. U nekoliko mjesec Luka je ostvario nevjerojatan napredak i jako ih je lijepo prihvatio“, kazao nam je Dominik.

Foto: Herenčić/UNICEF

Uz to, dodaje Dominik, Luku povremeno vodi i logopedu te na terapijsko jahanje. Kako o Luki uglavnom brine sam, puno mu znači psihosocijalna podrška roditeljima koju također ostvaruje preko Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Sastanci, radionice i druženja uživo ili online Udruge, sa stručnjacima i drugim roditeljima – dobrim ljudima, pomažu mu da se lakše nosi sa svakodnevicom koja je ponekad jako izazovna.

Lakše je s izazovima, ako si okružen dobrim ljudima naših krajeva

O pomoći, alturuizmu, nesebičnosti, spremnosti da odmah stave Luku na prvo mjesto otac dominika je kazao ono najvažnije što ga nosi:  „Ta druženja, razgovor s ljudima koji se nose s istim ili sličnim problemima su mi velika pomoć. Kad je riječ o izazovima, o sebi u tome i ljudima vrlina koji znače sve, Dominik ističe: 

  • „Imam nekoliko susjeda, prijatelja koji pričuvaju Luku kad trebam nešto obaviti.“
  • „Kad recimo trebam auto kako bih Luku odveo na terapije, a naš je bio na popravku, oni nam posude svoj.“ 
  • „Trebao bih i sam na operacije, ali ne znam tko bi se brinuo o Luki pa to stalno odgađam. Brine me što i ja imam zdravstvenih tegoba.“ 

Dominik se nada da će Luka uskoro krenuti u vrtić na nekoliko sati na dan jer smatra da bi mu to koristilo zbog socijalizacije.

„Meni je najbitnije da je on sretan. Prvo on pa onda sve ostalo“, kazao nam je na kraju našeg posjeta Dominik.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pruža podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, no potresi su značajno ugrozili njihov rad i trajno oštetili prostor za pružanje terapija u Sisku. 

UNICEF Hrvatska u akciji dobrote – presudan partner

UNICEF je do sada uložio 368 tisuća kuna kako bi do veljače 2022. godine podržao zadržavanje radnih mjesta stručnog tima zaposlenog u udruzi, održavanje radne terapije i terapije senzorne integracije, kao i uspostavu fizioterapije – nove terapijske usluge u sklopu rane intervencije za djecu do osam godina

Autorski tekst: Marina Knežević Barišić

pratite   www.unicef.org/croatia

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img