spot_img

Humana Nova i zaposlenici – tamo gdje se zadovoljstvo stvara i dijeli između svih (II. dio)

Zaposleni u socijalnoj zadruzi Humana Nova dobivaju mnogo više no što su radno mjesto i plaća. Sa Humanom Novom dobivaju novi smisao, grade identitet korisne i aktivne osobe na dobrobit sebi i društvu. Humana Nova – to je njihova dobra kuća! 

Neprofitna organizacija koja vlasnicima stvara profit i radnicima egzistenciju te štiti okoliš

Socijalna zadruga Humana Nova s 50 zaposlenih neprofitno je društveno poduzeće koje zapošljava u prvom redu osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe te tako ima jak utjecaj na stvaranje humanijeg i boljeg društva. Istovremeno, ta organizacija gradi zeleni svijet, baveći se oporabom odjeće i tekstilnog otpada pa se, uz radnike i društvo, njoj veseli i naš veliki dom – Zemlja.

Danas je u zadruzi zaposleno 44 radnica i radnika, od čega su njih 23 osobe s invaliditetom. Najviše je osoba s intelektualnim poteškoćama, ali ima i gluhih osoba, osoba s tjelesnim invaliditetom, osoba oboljelih od multiple skleroze, slabovidnih osoba te osoba oboljelih od cerebralne paralize. Tu je još i 13 radnica i radnika iz kategorije marginaliziranih skupina poput dugotrajno nezaposlenih starijih osoba, samohranih majki, pripadnika nacionalnih manjina, osoba s niskim stupnjem ili bez obrazovanja, osoba kojima je to prvi posao. 

Radnici su vlasnici

Kao neprofitna organizacija, sav profit koji ostvare reinvestiraju u kupnju nove opreme i stvaranje novih radnih mjesta (upisani su i u registar neprofitnih organizacija). Ponosni su što su plaće njihovih radnika iznad prosjeka u tekstilnoj industriji. 

Tajna uspjeha možda leži i u činjenici da radnici rade sami za same sebe, jer vlasnici zadruge su sami radnici. 

Kada govore o svom poduzeću, i upravitelj i radnici ističu prijateljsku, gotovo obiteljsku atmosferu. Svi se poznaju, pomažu jedni drugima i podupiru se. Upravitelj Humane Nove Ivan Božić ističe da kod njih nema prisile, a riječ „morati“ je zabranjena. 

Radnici ne rade na normu, što osobito cijene radnice koje su ranije radile u drugim tekstilnim tvrtkama na normu, koja im je stvarala veliki pritisak, „ubijala“ im volju za posao i svaku kreativnost.

„Prije Humane sam postojao, sada živim.“

– U Humani Novoj kao osoba s invaliditetom radim više od osam godina. Zadovoljna sam svojim poslom. Mala smo firma, svi se poznajemo i dobri smo si. Radim u miru, nema žurbe i nervoze, što mi odgovara s obzirom na poteškoće sa sluhom, a i drugi su mi uvijek spremni pomoći – kaže Anita Vidović

I Dino Višnjić, koji u zadruzi radi kao web administrator već dvije godine, zadovoljan je poslom. Prije toga bio je nezaposlen pet godina. 

– Zaposlenje mi je pružilo puno životnih prilika. Krenuo sam na vozački ispit, stekao samopouzdanje i polako počeo preuzimati život u svoje ruke. U radnom okruženju sam dobro prihvaćen, a posao koji radim je zanimljiv i dinamičan. Činjenica da sam dobio priliku raditi i zarađivati čini me slobodnijim i ispunjenijim. Prije Humane sam postojao, a sada živim. Tu sam prvo Dino, a tek onda osoba s invaliditetom – kaže Dino. 

Jedinstven model zapošljavanja

Humana Nova razvila je sustav kako nove zaposlenike uključiti u rad poduzeća i pomoći im da daju maksimum od sebe. Radnicima je na raspolaganju i socijalna radnica, koja je i sama zaposlena u Humani Novoj.  

– Imamo model zapošljavanja i uvođenja u radni proces kroz osposobljavanje tijekom kojeg najprije radimo na samopouzdanju svake osobe te na stvaranju i širenju radnih navika. Tolerancija, poštovanje, povjerenje i odgovornost naša su svakodnevna mantra. Većina radnica i radnika, njih 24-ero, su i vlasnici zadruge te ravnopravno sudjeluju na Skupštinama zadruge  kod donošenja odluka. To, dakako, doprinosi podizanju razine samopouzdanja i pristupa poslu, a utječe i na nove radnike koji dolaze. Upravo zato i nemamo normu u našim radnim procesima jer svaka radnica i radnik daju svoj maksimum svaki dan – kaže upravitelj Ivan Božić.

Upitali smo ga kakav je osjećaj voditi poduzeće u kojemu rade radnici koje nitko ranije nije htio zaposliti.

– Danas, nakon 10 godina rada, muke, ali i strpljenja i vjere, osjećaj je odličan. A to nas motivira za daljnji rast i razvoj. Da nema Humane Nove, većina naših radnica i radnika ne bi radili nigdje; zbog premalo samopouzdanja bili bi nekonkurentni – kaže upravitelj Božić.

Uspjeh Humane Nove u radnoj integraciji prepoznat je i u Europskoj uniji, gdje su navedeni kao  jedan od 15 najboljih primjera u EU

– Ironija je da smo jedini od sličnih europskih poduzeća bez sustavne nacionalne podrške, tj. naša socijalna zadruga tretira se kao i svako drugo privatno poduzeće – kaže Božić, koji je dobitnik nagrade za drugog najboljeg menadžera u poduzećima za radnu integraciju u EU (ENSIE mreža).

Toliko o Humani Novoj. 

Mala priča, koju, uz ČESTITKE I ZAHVALNOST HRVATSKOG DRUŠTVA, s radošću promičemo.

DOBRA HRVATSKA
Mirela Drkulec Miletić
Ožujak, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

PS: Proslijedite članak prijateljima, da se slika o uspjesima i općem dobru širi Hrvatskom.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img