spot_img

HUP-ova i EBRD-ova „Inicijativa privatnog sektora za mlade“ osvojila nagradu „Emerging Europe Awards“

Inicijativa privatnog sektora za mlade koju su 2017. godine zajednički pokrenuli Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama osvojila je nagradu think-tanka Emerging Europe na svečanoj dodjeli održanoj u Londonu u kategoriji „Youth Empowerment Initiative of the Year“. Emerging Europe svoje prestižne nagrade tradicionalno dodjeljuje u više kategorija uspješnim lokalnim projektima koji su se istaknuli u nekom od tri područja: podizanje svijesti, društveni napredak i ekonomski razvoj. Od jeseni 2018. do kraja 2019. u planu programa Inicijative privatnog sektora za mlade je novih 19 radionica za studente, mentore u tvrtkama i voditelje na fakultetima.

Hrvatska i dalje ima treću najveću stopu nezaposlenosti u EU, a u 2016. skoro 1 od 5 mladih osoba u dobi između 20-24 godine nalazila se u tzv. ‘neet’ kategoriji – tj. nisu ni zaposleni, niti su u sustavu obrazovanja ili prakse. Inicijativa privatnog sektora za mlade (PSYI) odgovor je na neusklađenost potreba tržišta rada i realnih vještina mladih ljudi stečenih u obrazovanju kroz povezivanje obrazovnih institucija, poslodavaca i profesionalnih udruga u stvaranju prvih poslovnih iskustava za mlade kroz studentske prakse i otvaranje realnih prilika za mogućnost zapošljavanja.

Do danas, više od 140 tvrtki uključilo se u Inicijativu kroz osiguravanje više od 620 praksi u suradnji s preko 40 akademskih institucija u zemlji. Po prvi put u Hrvatskoj i zemljama u susjedstvu studenti i poslodavci imaju priliku surađivati putem zajedničke platforme kako bi spojili znanja i talente s potrebama tržišta rada. Europska banka za obnovu i razvoj ovaj će projekt nastaviti i u drugim zemljama, prvenstveno Srbiji i ostatku zapadnog Balkana.  Tijekom 2017. godine održane su radionice za poslodavce i mentore u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Rijeci i izrađeni su informativni priručnici za studente i poslodavce kako bi ih se bolje upoznalo s Inicijativom, a moguće ih je preuzeti na interaktivnoj web stranici: http://inicijativazamlade.hup.hr/ na kojoj se nalazi još mnoštvo korisnih informacija. Također, u završnoj fazi izrade je i Regionalni priručnik (koji će biti namijenjen susjednim državama), a koji će sadržavati i dobre primjere hrvatskih poslodavaca i iskustva studenata koji su završili praksu preko Inicijative i zaposlili se kod istog poslodavca, što je i bio cilj Inicijative. Web portalu slijedi nadogradnja, uz nove sadržaje i poboljšanje sustava, budući da se sve više studenata prijavljuje na portal u potrazi za praksom kod hrvatskih poslodavaca.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img