spot_img

Inina „spajaLICA HUB“, inovativna platforma za dijeljenje znanja, dar je mnogim udrugama

Svi znamo koliko je izazovno osmisliti i realizirati inovativan DOP projekt pored svih brojnih svakodnevnih poslovnih obveza u korporativnom svijetu. Još je teže zadržati ga na višegodišnjoj iznimno visokoj kvalitativnoj razini, a posebno je zahtjevno ako ste mu ambiciozno, nakon dvije uspješne godine, namjerili kreirati i dodanu vrijednost. Ipak, čini se da je sve navedeno moguće; upravo su Inini projekti “spajaLICA” i “spajaLICA HUB” dokaz da se u Hrvatskoj (i) velike kompanije mogu izražavati i potvrđivati u kreativnom društveno-odgovornom poslovanju.
Podsjetimo kako je INA projektom “spajaLICA” postala pionir u Hrvatskoj u području društveno odgovornog upravljanja nekretninama, za što je dobila i vrijedna priznanja (HUOJ, GrandPRix 2016 – kategorija DOP i MOL Group, Golden Barrel Award – kategorija “People Engagement”). U sklopu projekta “spajaLICA”, INA je dvije svoje nekretnine u Zagrebu ustupila na korištenje šest partnerskih udruga (KRILA – terapijsko jahanje, CRVENI NOSOVI klaunovi doktori, DAR – udruga za darovitost, HR Savez gluhoslijepih osoba DODIR, Ljubav na djelu).

INA je stavila na raspolaganje mnoge svoje resurse i stručnjake, uz poruku “Dijelimo znanje i rastemo zajedno!”
Vodstvima udruga i njihovim volonterima uistinu ne nedostaje entuzijazma u pružanju usluga štićenicima; no i bez obzira na sav uloženi trud, zbog nedostatka potrebnih kompetencija željeni rezultat na kraju često izostaje. Zahvaljujući dvogodišnjoj izrazito uspješnoj suradnji i desecima zajedničkih projekata s udrugama iz  “spajaLICE”, INA je prepoznala potrebu udruga za stjecanjem mnogih specifičnih znanja i vještina koja im, zbog ograničenih resursa, često nisu dostupna. Prije godinu dana INA se upitala kako može pomoći, a projekt “spajaLICA HUB – platforma za dijeljenje znanja” nametnuo se kao prvi, pravi odgovor.
Uz poruku “Dijelimo znanje i rastemo zajedno!” INA je stavila na raspolaganje svoje resurse i stručnjake. Osluškujući potrebe udruga, dijeli s njima upravo ona znanja i vještine koje su im nužne u radu. “spajaLICA HUB” osmišljena je i kao platforma kojom će se (povremenim druženjima i dijeljenjem znanja) “spajati” i mnogi drugi dionici. Projektom je, naime, predviđeno da prijenos znanja ide od Ininih stručnjaka i stručnjaka koji djeluju u udrugama “spajaLICE” prema trećima: drugim udrugama, neprofitnim subjektima te obrazovnim institucijama. “SpajaLICA HUB” kao platforma za dijeljenje znanja ostavlja mogućnost uključivanja i brojnih drugih dionika, poput neprofitnih organizacija, komercijalnih subjekata, obrazovnih institucija te partnera iz Inina dobavljačkog lanca.

U prvoj  godini “spajaLICE HUB-a”, 2018., događale su se doista lijepe stvari:

            ZNANJE JE DIJELILO:                      ZNANJE JE USVAJALO:

  • 4 predavača iz udruga “spajaLICA”          122 članova udruga i volontera
  • 5 predavača INA Akademije                        64 udruge
  • 1 predavač iz INA dobavljačkog lanca       47 učenika
  • 1 redatelj, dokumentarist                               3 gimnazije i 2 osnovne škole

INA je željela napraviti novi iskorak u svom DOP nastojanju i u tome je uspjela! Stoga projekt “spajaLICA HUB”, pokrenut u studenom 2017., nije predstavljao tek jednokratnu košaricu s darovima u predblagdansko vrijeme, već se afirmirao kao trajna platforma dijeljenja znanja. Zajedničke prostorije u Ininoj kući udruga u Medulićevoj 34 svakim mjesecom postaju sve veće okupljalište članova i volontera te učenika i njihovih učitelja koji dolaze upiti nova znanja, ali i iskoristiti priliku, upoznati se s novim “licima” , kako bi zajednički stvarali nove vrijednosti na svoju dobrobit i dobrobit šire zajednice.

Irena Benko, voditeljica projekata spajaLICA i spajaLICA HUB, INA, d.d.

DOBRA HRVATSKA
Veljača, 2019.
DOP-primjer preuzet iz edicije UM Učinkoviti menadžer 2019
Priređeno u skladu s metodologijom oblikovanja DOP primjera Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img