spot_img

JGL u kontinuitetu povećava energetsku učinkovitost. Novi iskorak 2019.!

Riječka farmaceutska kompanija JGL u realizaciji je projekta „JGL Energetski učinkovito društvo“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o projektu provedbe mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima JGL Pharma Valley u Svilnom, na rubu Rijeke, što će se dobiti implementacijom novih rješenja za bolju iskoristivost energije i resursa, a sve u svrhu još jednog smanjenja lošeg utjecaja na okoliš o čemu se u JGL trajno vodi računa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.020.117,31 kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2.514.426,58 kuna.

Ciljevi projekta, kojeg operativno vodi Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u, su višestruki:

  1. smanjenje potrebne električne energije za podržavanje jednake ili veće razine proizvodnje
  2. povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj strukturi izvora energije
  3. smanjenje emisija CO2

Posredničko tijelo razine 1. je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok je posredničko tijelo razine 2. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Poticajni pokazatelji unapređenja

Konkretno, prema zbroju pokazatelja iz glavnih projekata, udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji JGL na projektnim cjelinama povećat će se za 29,18 posto da bi na kraju investicije iznosio 85,41 posto.

U isto vrijeme, preuzeta energija iz mreže, uslijed provedenih mjera, smanjit će se za ukupno 236.742,67 kWh godišnje.

Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu, kompanija će ovom investicijom štedjeti 217.895,49 kWh godišnje.

Istovremeno smanjit će se emisije CO2 u minimalnoj količini od 44,5 tone godišnje.

„Podrška Europske unije u provedbi projekata povećanja energetske učinkovitosti iznimno je važna za kompanije poput JGL-a, jer nam omogućava da poslovne procese učinimo učinkovitijim, a proizvod konkurentnijim na međunarodnom tržištu. Uz to, povećana je zaštita okoliša u zajednici kao iznimna vrijednost kojoj danas stremi svaka kompanija. Na taj način poboljšavamo kvalitetu života u našem okruženju, a i šire te učvršćujemo povjerenje naših kupaca“, izjavio je Mate Poropat.

Izvedba

U sklopu projekta, JGL gradi novu fotonaponsku elektranu za vlastitu potrošnju snage 180 kW  i to na krovu objekta u kompleksu Pharma Valley.
Na lokaciji Svilno 1 saniran je krov skladišta ulaznih materijala s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.
Rashladnici sterilnih otopina zamijenili su se novim, energetski učinkovitijim. Četvrti dio projekta odnosio se na pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina gdje su se povećali kapaciteti i ubrzali tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja sada je toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Dea Demić, voditeljica korporativnih komunikacija u JGL-u

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img