Kada smo razjasnili misterij nestajanja pčela? DOP na kušnji.

Ako pčele počnu nestajati, čovjek neće imati više od četiri godine života pred sobom. Bez pčela nema oprašivanja, nema biljaka, nema životinja, nema čovjeka.
Albert Einstein

Sažetak:

  • Izumiranuje pčela je bio misterij sve do 90-ih godina, kad su Francuzi otkrili najvažniji uzrok: pesticidi!
  • 2009 dokazano je da pesticidi tzv. nove generacije posebno pogoduju razvoju virusa smrtonosnog za pčele.
  • Smanjenje ili izumiranje pčela uvodi čovječanstvo u glad
  • Bumbari, vjetar i sl. sedamdeset puta daju slabije rezultate od malih zujalica.
  • U Međimurju se pomor pčela dogodio 2020. i 2022. Uzrok: pesticidi na kulturi uljane repice!

Pčele su važne za opstanak čovjeka na Zemlji. Ne samo zbog bio-raznolikosti, već i zbog uloge u oprašivanju, one su ključni posrednici u poljoprivredi. Bez pčela, mnogo drveća i biljaka ne bi donosilo plodove kojima se hranimo.

Pogibelj pčela … od 1960-ih

Pčele su u opasnosti posljednjih dvadesetak godina. Izumiranje pčelinjih zajednica dugo je predstavljalo misterij, još od sredine prošlog stoljeća, zbog kontradiktornih istraživanja o uzrocima njihove smrtnosti i zbog poteškoća u proučavanju stvarne aktivnosti pčela na otvorenom. Ovome treba dodati složenost i profinjenost organizma pčela, što doprinosi njihovom otežanom izučavanju.

Pesticidi prvi put dovedeni u pitanje u Francuskoj

Nakon što je upotreba pesticida “Gaucho”, a potom i “Regenta”, koji se koristio za kukuruz i suncokret, dovedena u Francuskoj u vezu s odumiranjem pčelinjih zajednica u određenim područjima, njihova je upotreba iz predostrožnosti zabranjena. Otad su se zajednice uspješno vratile u prvobitno stanje, kao što je to slučaj u okrugu Lot.

Ovi su pesticidi uvedeni i u drugim europskim zemljama, primjerice u Njemačkoj i Italiji, gdje su izazvali golem stupanj smrtnosti postojećih pčelinjih zajednica.

Kemijska je industrija brzo odgovorila navodeći da se nove tehnologije oslanjaju na suvremenu generaciju fitosanitarnih proizvoda kojima se sjeme direktno premazuje te da se polja više ne zaprašuju supstancijama koje sadrže nedopuštene doze pesticida i da takvi novi proizvodi sadrže bitno nižu toksičnu razinu pesticida od one koja se smatra smrtonosnom za pčele.

Unatoč tome, nestajanje pčelinjih zajednica se nastavilo. Konačno, 2009. godine, istraživanja američkih znanstvenika, a potom i francuskih iz Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja, iznijela su na vidjelo mnogobrojne uzroke ugibanja pčela, a osobito činjenicu da pesticidi nove generacije, koje proizvođači promoviraju kao „dovoljno sigurne“, čak i u zanemarivo malim dozama posebno pogoduju razvoju virusa smrtonosnog za pčele.

Pčele-nadničari u nasadima kalifornijskih badema (industrijsko iskorištavanje pčela) 

Ovome treba dodati industrijsko iskorištavanje pčela, poput onog u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se polovica zajednica američkih pčela jednom godišnje na tri tjedna premješta u kalifornijsku dolinu radi oprašivanja badema koji rastu na površini od više desetaka tisuća hektara. Ovakvo iskorištavanje u industrijske svrhe izazvalo je slabljenje zdravlja pčelinjih zajednica zbog njihovog izlaganja monokulturi i masovnog okupljanja zajednica iz različitih krajeva, što pogoduje širenju virusa i opasnosti za cijelu vrstu. Da ih održe na životu, pčelari hrane pčele umjetnim namirnicama koje sadrže antibiotik, što ih čini otpornima na bolesti.

Pčele ostaju nezamjenjive

Ako nestanu pčele, pojedine se biljne vrste neće moći razmnožavati, a i pojedine će životinjske vrste također biti izložene opasnosti nestanka. Bumbari i drugi prirodni izvori oprašivanja poput vjetra daju sedamdeset puta slabije rezultate od malih zujalica.

Ugrožena je prehrana Zemaljana, a sve to uglavnom kao rezultat nesavjesnog poslovanja korporacija, ali i žmirenja i klijentelizma vlasti Pogoduje se profitu jednog segmenta društva, na uštrb mnogih drugih pa i budućnosti čitave ljudske zajednice. Spora i neodgovarajuća izgradnja zakonodavna regulative možda nosu slučajni.

Priroda je naš temelj. Moramo raditi za nju ako želimo živjeti.

Autor: Anne Notaras
S francuskog prevela: Mirna Peršić

Izvor – preuzeto: NOVA AKROPOLA 

Opaska uredništva odgovorno.hr: U Međimurju su velik pomor pčela zabilježeni 2020. i 2022. U prvom slučaju stradalo je 1200 pčelinjih zajednica s 60 milijuna pčela, proglašena je prirodna nepogoda u dijelu županije.  U drugom slučaju pčelari iznose opravdane sumnje da su najvjerojatniji uzrok pesticidi korišteni protiv kornjaša koji napada pupove uljane repice. 

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2022
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img