spot_img

Konferencija o dobroj ekonomiji. 20.4. – dobre priče iz naših gradova

Ovogodišnje izdanje ponovno predstavlja inspirativne priče i modele dobre prakse razvoja gradova prema principima društvene i solidarne ekonomije iz Hrvatske i Europe

Konferencija o dobroj ekonomiji održat će se, u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), u utorak, 20. travnja 2021. godine, od 9:30 do 17:00 h u Wespa Spaces u Zagrebu (Zavrtnica 17) s ograničenim brojem sudionika sukladno epidemiološkim mjerama, a događanje će biti moguće pratiti uživo i putem interneta na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.

Ovogodišnja Konferencija o dobroj ekonomiji održava se u sklopu ZMAG-ovog projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Konferencija o dobroj ekonomiji svake godine okuplja aktiviste i pojedince koji stvaraju i žive različite oblike alternativne ekonomije, grade modele dobre ekonomije i svojim radom podržavaju i ojačavaju lokalne zajednice i društva te upravljaju poduzetničkim i ekonomskim procesima na održiv i solidaran, etičan i društveno koristan način. U fokusu svakog izdanja su stvarne inspirativne priče i postojeći modeli dobre prakse iz Hrvatske i svijeta, a tema ovogodišnje konferencije bit će razvoj gradova i općina Republike Hrvatske prema principima društvene i solidarne ekonomije.

Na događanju će sudjelovati predstavnici gradova iz EU te domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka i društveni poduzetnici koji se bave društvenom i solidarnom ekonomijom, razvojem održivih zajednica i kreiranjem transformativnih politika. Svi zainteresirani imat će priliku poslušati govornike koji posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe, podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama te, u konačnici, pokretanju pozitivnih promjena u društvu. Dobre priče iz gradova predstavit će se gradovi:

  • Ludbreg – gradonačelnik Dubravko Bilić
  • Pregrada – gradonačelnik Marko Vešligaj
  • Koprivnica – dogradonačelnica Ksenija Ostriž
  • Cresa – dogradonačelnik Marin Gregorović,

No, veliku pažnju plijene i međunarodni gosti:

  • Luigi Martignetti – glavni tajnik European Network of Cities & Regions for the Social Economy (REVES), jedinstvene europske organizacije koja se temelji na partnerstvu između lokalnih i regionalnih vlasti i teritorijalnih organizacija društvene ekonomije, ujedno i potpredsjednik organizacije Social Economy Europe i jedan od začetnika razvoja koncepta teritorijalne društvene odgovornosti (Territorial Social Responsibility) kao zajedničke metode za bolju demokratsku učinkovitost u lokalnim zajednicama
  • Lynn Collins – savjetnica za strateške odnose i angažman u organizaciji Liverpool City Region Combined Authority (LCRCA), čiji je cilj osigurati jednaku korist od donesenih odluka za sve te stvoriti okruženje koje omogućava napredak gospodarstva za dobrobit svih koji žive i rade u regiji Liverpool City
  • Bram Van Braeckevelt – dogradonačelnik, grad Ghent (turizam i društvena ekonomija)
  • Laurence Kwark – glavna tajnica organizacije Global Social Economy Forum (GSEF), međunarodnog udruženja lokalnih vlasti i mreža civilnog društva koje se bave promicanjem društvene i solidarne ekonomije (DSE) kao sredstva za postizanje uključivog i održivog lokalnog razvoja

Program konferencije donosi i otvorenu raspravu s predstavnicima gradova Kako u Hrvatskoj do javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju, predstavljanje Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj u ZMAG-u koji pruža podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse te Priručnika društvene i solidarne ekonomije koji lokalnim akterima donosi „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u svojim zajednicama temeljene na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije. Također, bit će potpisan i Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade, partnera u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

Partneri i podržavatelji konferencije su: Ured za udruge Vlade RH, Švicarski fond suradnje i Udruga gradova.

Zbog epidemioloških mjera, Konferencija o dobroj ekonomiji održat će se u fizičkom obliku u Wespa Spaces u Zagrebu (Zavrtnica 17), s ograničenim brojem sudionika te obaveznom prijavom, dok će  prijenos konferencije za sve zainteresirane biti omogućen uživo putem ZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala.

***

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom Pregradom.
Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju financiran je kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi za medije isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Press materijali: https://app.box.com/KDE
Više informacija: https://www.zmag.hr
Kontakt za izjave: Dražen Šimleša • 0912882296
Kontakt za medije: Ana Mikin • 0951984720

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img