spot_img

„LOLA SPAŠAVA SVIJET“, prva eko-predstava riječnog Teatra Happy Things Academy, uz stalnu podršku tvrtke Crocon d.o.o.

Riječka udruga Happy ThinGS Academy (HTA), osnovana 2014. godine od strane nekolicine entuzijasta – tvrtke Crocon d.o.o. i prijatelja – koji, drago nam je opet ustvrditi, ni dandanas ne posustaju u svojoj želji da najmlađim stanovnicima svoga grada, ali i onim malo starijim, omoguće iskustvo i širinu jednog posebnog i pozitivnog načina edukacije kroz svoju školu glume za djecu i odrasle, osmislila je krajem protekle godine kazališnu predstavu „Lola spašava svijet“.

Posebna i po tome što je prva „putujuća“ predstava teatra HTA, „Lola spašava svijet“ osmišljena je kao edukativna predstava ekološke tematike namijenjena najmlađim uzrastima, no iz našeg iskustva puno je i nas odraslih koji bi od glavnog lika, bubice Lole, mogli ponešto naučiti!

Predstava je krenula u svoju plemenitu misiju 2019.

Predstava je u 2019. godini odigrana u više dječjih vrtića na području Istre na sveopće dječje oduševljenje, kao i zadovoljstvo odraslog kadra, odgajatelja i ravnateljstva, koji je imao hvale vrijednu viziju i imperativ uložiti u edukaciju ove vrste.

Glavna glumica Bubica Lola posjećuje vrtiće u pratnji ostalih aktera – bake Zlatice, djevojčice Meri i njezinih roditelja, a svi skupa su kroz jednu zaigranu, nježnu, duhovitu priču punu boja i pamtljivih pjesmica naučili gledatelje važnosti razvrstavanja otpada, i ne samo to, već i brige ljudi jednih prema drugima i prema prirodi.

Redateljica i scenaristica predstave Nataša Tepša Budija, jedna od glumica u predstavi, dugogodišnja je voditeljica udruge HTA, glumica, dramska pedagoginja i iskusna klaundoktorica koja vodi riječki tim Crvenih Nosova klaunovadoktora. Ostali glumci u predstavi, uz lutke bubice Lole i bake Zlatice, bivši su polaznici škole glume Teatra Happy ThinGS Academy Erin Borovac, Karlo Barjaktarić i Nina Damjanović, a osim našom klaundoktoricom predstava se može pohvaliti i Davidom Petrovićem, iskusnim glumcem-lutkarom Gradskog kazališta lutaka u Rijeci.

U nastojanju da Lolina poruka dosegne još više dječjih glavica, udruga je ove godine omogućila vrtićima i svima zainteresiranima da pozovu Lolu i ekipu i angažiraju ih da na svoj jedinstven način zainteresira i prenese djeci i odraslima vrijednosti koje su, ne treba posebno napominjati, od presudne važnosti u današnjem svijetu.

LOLA foto 4

Kako u predstavi Lola spašava svijet

Svjedoci smo svakodnevnih diskusija na temu ekologije, klimatskih promjena, utjecaja čovjeka na naš planet, a tamo gdje je ponekad teško „preodgojiti“ nas odrasle, upravo je suprotna situacija kod naših najmlađih gdje imamo priliku formirati ispravne navike i predstaviti ih kao nešto poželjno, zabavno, pozitivnih konotacija, nešto o čemu se priča, a ne zanemaruje.

„Lola spašava svijet“ nosi toplu, iznimno važnu, a naoko jednostavnu poruku koja se „podrazumijeva“, no koliko je tomu zapravo tako? Priznat ćemo da smo se pogledavši prvi puta predstavu zamislili, zapitali i preispitali, a nerijetko i posramili. Zašto nam je tako teško usvojiti i održavati praksu i vrijednosti o kojima Lola i Meri uče odrasle u priči, kada svakim danom postaje sve jasnije koliki su benefiti i kolika je nužnost tih naših relativno malih ustupaka? Zašto nam je lakše odmahnuti rukom i reći „Mah, ionako oni to tamo sve iskrcaju na istu hrpu“, pa sve i da je tako, nego si priznati da nam se u puno situacija nekako ne da žrtvovati svoju komociju? Zašto nam je lakše podsmjehivati se novokomponiranim pojmovima i konceptima „reuse, reduce, recycle“ nego zaista dati sve od sebe da njihovu srž prihvatimo?

Sve su to pitanja koja bi trebali postavljati sami sebi, jer ako ih mi smatramo nebitnima, od koga će naša djeca naučiti drugačije?

Osim od Lole, naravno.

LOLA foto 5

Pridružite se i Vi spašavanju

Pa ako uvidite želju ili potrebu , bubica Lola, cijela naša ekipa, rado će se odazvati i odigrati predstavu „on demand“ na vašoj lokaciji. Sve što trebate je: kontaktirati nas u udruzi da pokušamo zajedno spašavati svijet!

Prilog o premijeri predstave na TV Istra.

Udruga Happy Things Academy Rijeka
Nataša Tepša Budija
natasatepsa1@gmail.com , teatarhta@gmail.com

091/592-1403

DOBRA HRVATSKA

Ožujak, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img