spot_img

Ipak se miče. Širi se model povratne naknade na ambalažu svega što je „piće“. Prepoznaje se građanska odgovornost, općenito!

Hrvatska u Novoj 2023. dobiva još jedan eko-model koristan za ljude i Zemlju, uvođenjem novih pravila koje donosi najavljeni novi Pravilnik o ambalaži, 2023. Zna se da je Hrvatska odavna čista od otpadnih staklenih boca i neke plastične ambalaže, koje bi bilo posvuda u vidu „smeća“, da, davno već, nije uveden model povratne ambalaže („0,5 kn“), usprkos organiziranom i orkestriranom otporu, u kojem su sudjelovala i pojedina vodeća lica HTV (…). Krenuo je prijedlog da se slično primijeni i na najmasovniji plastični otpad – flaše za mlijeko i jogurt, ali lobiji su bili moćniji. No vrijeme ide: razborit razvoj koji donosi bolji život ljudima (nije to svaki razvoj!) moguće je tek zakočiti ili odložiti, ali se isti ne da zaustaviti. Tzv. logična ljudska povijest – pravi progres – odvija se bez prestanka, kao i ona nelogična, štetna, naravno, kao smetnja i muka čovjekova. Eto, sad opet rastu šanse da Hrvatska bude još čišća, sa puno više sakupljenog raciklabilnog materijala. Možda sustav „povratne naknade“ nije idealan, ali je najbolji koji imamo. Neka se smišlja bolji, izvodljiviji, sa sličnim ili boljim učincima i troškovima, a dotle u 2023. idemo s ovime. 

Razlozi i ciljevi novog modela

U Ministarstvu gospodarstva, koje predlaže novi „Pravilnik o ambalaži“, kažu da se isti  donosi zbog obveze Hrvatske da u nacionalno zakonodavstvo prenese odredbe EU-ovih direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu te o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš. Osim toga, postojeći sustav gospodarenja otpadnom ambalažom treba uskladiti sa Zakonom o gospodarenju otpadom iz srpnja 2021.

Pravilnikom se predlažu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu te mjere vezane za proširenu odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i ribolovni alat koji sadrži plastiku.

Također se predlažu mjere za podizanje svijesti o štetnosti odbacivanja plastičnih proizvoda i dostupnosti alternativa koje se mogu višekratno koristiti

Proširenje sustava povratne naknade na ambalažu volumena manjeg od 0,20 litre

Novim pravilnikom o ambalaži, koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvest će povratnu naknadu i za ambalažu volumena manjeg od 0,20 litre, za tetrapak i koja nije od PET-a, a vrlo lagane plastične vrećice trgovci će naplaćivati.

Pravilnikom se predlaže proširenje postojećeg sustava povratne naknade s ambalažom volumena manjeg od 0,20 litre, s višeslojnom (kompozitnom) ambalažom s pretežno papir-kartonskom komponentom, primjerice tetrapak, te s plastičnom ambalažom koja nije od PET-a, primjerice HDPE (polietilen visoke gustoće, kruta plastika), rekli su Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U sustavu povratne naknade sva ambalaža proizvoda pod definicijom “piće” ili koja…

Vezano za proizvode u HDPE plastičnoj ambalaži, u Ministarstvu kažu da u sustav povratne naknade ulaze svi proizvodi koji potpadaju pod definiciju “piće”. To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi, te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže.

To znači da boce za ulja i deterdžente, kao i svi ostali proizvodi koji nisu “piće” ne ulaze (zasad) u sustav povratne naknade.

Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0,1 litre ulaze u sustav povratne naknade. Ulaze i sve takve bočice u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre.

Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi propisati će način izračuna i iznose naknada. 

Vrlo lagane plastične vrećice morat će se naplaćivati potrošačima

Pravilnikom se također predlaže da se sve vrlo lagane plastične vrećice, tanje od 15 mikrona, koje se koriste za voće i povrće i drugu rasutu hranu, a trenutno se ne naplaćuju, ubuduće moraju naplaćivati potrošačima te da se ne smiju izlagati i prodavati na blagajnama.

Također na mjestima gdje potrošač u njih stavlja robu mora biti istaknuta njihova cijena, koju će odrediti prodavatelj, kažu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Cilj uvođenja naplate laganih plastičnih vrećica je sprječavanje njihova nekontroliranog besplatnog dijeljenja i prekomjernog uzimanja, što često završava bacanjem takvih vrećica u okoliš. Osim toga, želi se potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, onih s debljinom stjenke 50 i više mikrona, jer one zbog svoje veće mase i pogodnosti za višekratnu uporabu puno rjeđe završavaju odbačene.

Dodatno, želi se potaknuti korištenje vrećica od alternativnih materijala.

Savjetovanje o pravilniku do 10. prosinca 2022, razdoblje prilagodbe… 

Pravilnik je objavljen na Središnjem portalu za savjetovanja s javnošću, a savjetovanje je otvoreno do 10. prosinca. Nakon toga, najavljuju u Ministarstvu, pristupit će njegovoj finalnoj izradi.

Početak primjene bit će određen u konačnoj verziji pravilnika tako da će biti ostavljeno razdoblje za prilagodbu, a o točnim datumima primjene Ministarstvo će obavijestiti javnost.

Reference: Hina, Jutarnji list

DOBRA HRVATSKA
Studeni, 2022. 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img