spot_img

Međunarodni dan mira

Našem svijetu treba mir – sada više nego ikada. Ipak, sukobi, rastuće nejednakosti, stalne nepravde, rat čovječanstva protiv prirode i globalni financijski sustav koji je zastario, nefunkcionalan i nepravedan, blokiraju put do mira. – António Guterres

Međunarodni dan mira obilježava se u cijelom svijetu svake godine 21. rujna kao dan posvećen jačanju ideala mira, unutar i među svim nacijama i narodima. Ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine svojom rezolucijom. Dva desetljeća kasnije, 2001. godine, Opća skupština jednoglasno je izglasala da se Dan proglasi razdobljem nenasilja i prekida vatre.

Mir i ciljevi održivog razvoja

Poticanje mira doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDGs), a postizanje ciljeva održivog razvoja stvorit će kulturu mira za sve. Ove se godine obilježavanje Međunarodnog dana mira podudara sa summitom SDG-a (18. – 19. rujna).

Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja treba nas približiti mirnijim, pravednijim i uključivijim društvima, bez straha i nasilja.

Akcije za mir: Naša ambicija za #GlobalGoals

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana mira je Akcije za mir: Naša ambicija za #GlobalGoals. To je poziv na akciju koji prepoznaje i individualnu i kolektivnu odgovornost za njegovanje mira.

Ali bez prihvaćanja i doprinosa širokog spektra aktera, uključujući 1,2 milijarde mladih ljudi diljem svijeta, ciljevi se neće postići. Pridružite se pozivu Ujedinjenih naroda i poduzmite akciju za mir: borite se protiv nejednakosti, potaknite djelovanje protiv klimatskih promjena te promičite i štitite ljudska prava.

Ove 2023. godine se obilježava i 75. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima te Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida. Međunarodni dan mira stoga potiče sve, a prvenstveno mlade ljude, da budu ambiciozni u svom angažmanu kao pozitivni i konstruktivni društveni čimbenici, da se pridruže pokretu za postizanje SDG-a i doprinose izgradnji održivog mira. Prema zelenijoj, pravednijoj, pravednijoj i sigurnijoj budućnosti za sve.

Potreban je novi sveobuhvatni pristup za rješavanje složenih problema današnjeg svijeta. To uključuje jačanje vladavine prava i promicanje održivog razvoja, na temelju dijaloga i poštovanja. Također usmjerava sve aktivnosti za izgradnju mira kroz obrazovanje, slobodu izražavanja, međukulturalni dijalog, poštivanje ljudskih prava i kulturne raznolikosti te znanstvenu suradnju.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img