spot_img

Međunarodni dan žena – Slavna povijest: sjećanje na godine 1857., 1908., 1910. … 1977. … 2023…

Slavna povijest zalaganja za ženska prava u muškom svijetu datira vjerojatno oduvijek. No, organizirani pokret žena-radnica koji je izravno doveo do utemeljenja Međunarodnog dana žena seže do dana 8. ožujka 1857. godine, kad su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku javno demonstrirale, protestirajući zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. 

Demonstracije je rastjerala policija. No, zakratko – te iste žene osnovale su svoj sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio onaj u 1908. godini, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

1909. u SAD po prvi put obilježen Dan žena – spomen na demonstracije, zalaganja, žrtvu žena 

Deklaraciju o tome donijela je Socijalistička partija Amerike. 

Između ostalih važnih povijesnih događaja, koji su poticali na razvoj ravnopravnosti i položaja žena, sjećamo se i požara u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. 

„Međunarodni dan žena“ ustanovljen je 1910., ali već sljedeće godine milijuni žena opet marširaju

Clara Zetkin i Rosa Luxemburg, 1910.
Foto: Clara Zetkin i Rosa Luxemburg, 1910. / Wikimedia

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Sljedeće godine Međunarodni dan žena obilježilo je preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji koincidirali su s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku za čiji su veliki broj žrtava bile okrivljene slabe mjere sigurnosti na radu. 

Početkom Prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni pandan Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj se, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma. U Italiji je grančica mimoze simbol Dana žena.

Dan žena u novije vrijeme 

Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje.

Pobjeda čovječnosti i pravde 1977. – UN pozvali svijet na slavljenje 8. ožujka kao svjetskog blagdana

Ujedinjeni narodi počeli su obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žena. Godine 1977. Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je države članice da 8. marta proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir. Od tada se Međunarodni dan žena obilježava svake godine i od strane UN-a i u brojnim zemljama, a svake godine obilježavanje je usredotočeno na određenu temu ili pitanje u okviru ženskih prava.

Svake godine, na dan 8. ožujka, čovječanstvo slavi Međunarodni dan žena, simbol jednakosti među ljudima.
Milijarde žena danas su zahvalne nekolicini
i događajima za postignuti status jednakih u društvu…
Milijarde se još bore i nadaju.
Milijarde žena slave taj Dan, zajedno s muškarcima.
I milijarde su onih koje o rodnoj jednakosti još sanjaju.

O značenju i značaju Međunarodnog dana žena, čitajte OVDJE …. 

DOBRA HRVATSKA/GT
Ožujak 2023.

Odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

više objava

Konzultant i autor , utemeljitelj Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA, urednik portala www.odgovorno.hr, direktor M.E.P. d.o.o., predsjednik Udruge Mijelom CRO za podršku oboljelima od multiplog mijeloma i članovima obitelji, ali i planinar, inovator,
filantrop, slikar.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img