spot_img

Sretan nam Dan žena, 8. ožujak simbol jednakosti! UN ima cilj u 2030: „50 – 50“.

Toliko je sreće u zajedništvu, jednakosti žena i muškaraca, nas Zemljana. Milijarde ljudi u ožujku svake godine slave povijesne događaje i zalaganja manjine – onih hrabrih pokretačica i pokretača povijesti, a posebno Carle Zetkin i Rose Luxemburg. Čovječanstvo već 100 godina slavi te dane, jer imamo rodnu jednakost, ravnopravnost žena, majki, sestara, kolegica s muškarcima, u kojoj svi uživamo. Nažalost, ne svi; ravnopravnost još nije prekrila i zahvatila cijeli svijet. Na Međunarodni dan žena zahvaljujemo se ljepšem spolu za svu dobrobit koje su svijetu dale i daju. Na 8. ožujka žene dobivaju darove i cvijeće, gestu sveopćeg poštovanja.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Toga dana u suvremenom osviještenom svijetu slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. U temeljima tog blagdana jednakosti među ljudima utkane su deklaracije, akcije, zalaganja, demonstracije, stradanja pa i životi eksploatiranih radnica i radnika, feministkinja, osviještenih liderica i lidera, u povijesnoj borbi čovjeka za ljudski boljitak svima, za pravedno društvo. Ako ćemo ipak poći izdvojiti  neke iz mase mnogih ljudi, izraz divljenja i zahvalnosti uputit ćemo posebno njima dvjema – smjelima: Clari Zetkin (1857.-1933.) i Rosi Luxemburg (1870.-1919.). Rosu je 1919. kundacima na ulici ubila njemačka profastitička falanga – policija.

Što sve predstavlja jedan datum, taj 8. ožujka, Dan žena

Međunarodni dan žena, dan je u ožujku kad iskazujemo zahvalnost i poštovanje ženama općenito, posebno i lidericama, nositeljicama iskre, obespravljenim ženama i majkama, na njihovu zalaganju, borbi, idealizmu i žrtvi… njima koje su dovele do ovog što većinski svijet danas uživa – ravnopravnost i jednakost ljudi. I sjećamo se na taj 8. ožujka nekih važnih događaja u povijesti, i tragičnih i herojskih, koji su označavali stepenice čovjekova uspinjanja.

Na Dan žena čovječanstvo odaje priznanje i zahvalu svim ženama svijeta na njihovu trudu i odricanju, za uloge koje višestruko obnašaju u društvu, kao majke, odgajateljice, domaćice, radnice. Žene su čuvarice obitelji i zajednice.

Dan žena ima političko i ekonomsko značenje. Stasao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju uoči Prvog svjetskog rata, u dugoj borbi za jednakost, pravo glasa i emancipaciju žena. I, nažalost, u raznim oblicima ta borba, živi i danas.

Na taj dan, i dan-danas, mnoge žene svijeta okupljaju se na trgovima i ulicama, ujedinjene u trajajućoj borbi za jednakost društva muškaraca i žena. Mnoga istraživanja, naime, kazuju kako se žene teže uzdižu u poslovnoj karijeri, da su potplaćene za 15-25% (Zapad) prema muškarcima za isti posao. Da su seksualno uznemiravane.

Obilježavanjem Dana Žena skreće se pažnja svijeta i na nasilje nad ženama, pa i na nužnu pomoć ženama koje ulaze u prisilne brakove, kojih je na milijune. Oko žena-radnica i danas se sreću njihova nejaka djeca-radnici, s 8 ili 10 godina starosti (da starosti – jer mladosti nemaju i nisu imala).

Danas se sve zemlje – članice UN bore kampanjom „50 – 50“ za cilj: da se do 2030. postigne da djevojčice i dječaci imaju jednako pravo/ šanse na obrazovanje, što je u skladu sa ciljem održivog razvoja broj 5 „Rodna ravnopravnost“, Agende UN 2030. 

Svake godine, na dan 8. ožujka, čovječanstvo slavi Međunarodni dan žena, simbol jednakosti među ljudima.
Milijarde žena danas su zahvalne nekolicini
i događajima za postignuti status jednakih u društvu…
Milijarde se još bore i nadaju.
Milijarde žena slave taj Dan, zajedno s muškarcima.
I milijarde su onih koje o rodnoj jednakosti još sanjaju.

O povijesti pokreta koji je doveo do utemeljenja i slavljenja Dana žena čitajte OVDJE …. 

DOBRA HRVATSKA/GT
Ožujak 2023.

Odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img