spot_img

MINISTARSTVO ZOIE: Nov pristup otpadu kao sirovini – usvojen Plan!

Baš kao što su vladajući i obećali, Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. usvojen je na prvoj sjednici Vlade RH, održanoj 5. siječnja 2017. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović obećava da će Plan potaknuti industriju recikliranja, a time pridonijeti i otvaranju novih, „zelenih“, radnih mjesta. „U prvom su planu sprečavanje nastanka otpada, ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje. Važnije mjere iz Plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada“, kazao je nakon sjednice Vlade ministar Slaven Dobrović.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je time ispunjen važan preduvjet za korištenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, točnije 475 milijuna eura za financiranje sektora otpada. „Stvaramo preduvjete da idemo ukorak s kružnim gospodarstvom, novim konceptom koji uvažava i razvoj industrije i gospodarstva, ali isto tako vodi brigu o zaštiti okoliša i prirode na razini EU-a i na taj način kreira i nova radna mjesta“, izjavio je premijer Plenković.

Usvojeni plan, dakle, iz temelja mijenja pristup otpadu na koji gleda kao na korisnu sirovinu, potičući smanjivanje stvaranja otpada te njegovo odvojeno prikupljanje na samom izvoru gdje otpad i nastaje, a potom i recikliranje i njegovu ponovnu uporabu.

Više na: http://www.mzoip.hr/hr/ministarstvo/vijesti/usvojen-plan-gospodarenja-otpadom-republike-hrvatske-za-razdoblje-2017-2022.html

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img