spot_img

Ne propustite prvu radionicu o mjerenju društvenog utjecaja u Hrvatskoj

ACT Grupa i nedavno osnovano Učilište za društvenu ekonomiju u suradnji sa Social Value UK, po prvi puta u Hrvatskoj i regiji organiziraju jednodnevnu radionicu o mjerenju društvenog utjecaja metodom Društvenog povrata ulaganja (Social Return On Investment – SROI).

Posljednjih godina svjedočimo sve većoj potrebi donatora, ulagača i provoditelja projekata da osim ekonomskog povrata ulaganja mjere i društveni povrat ulaganja, svi s ciljem maksimizacije učinkovitosti ulaganja resursa u društveno korisne projekte. Društveni povrat ulaganja (DPU) je najrasprostranjenija metoda mjerenja društvenog utjecaja pomoću koje se može izračunati koliko je društvene vrijednosti nastalo korištenjem raspoloživih resursa (kapital, vrijeme, infrastruktura i drugo) prilikom provedbe projekta.

DPU u fokus stavlja promjene kod ključnih korisnika, koje su nastale kao rezultat intervencije tj. provedbe specifičnih aktivnosti. Nastalim promjenama (društvenim, ekonomskim i okolišnim učincima) dodjeljuje se monetarna vrijednost koja omogućuje izračun DPU omjera. Ovaj omjer govori koliko je kuna zarađeno za društvo ulaganjem 1,00 kn.

O radionici

Na jednodnevnoj, uvodnoj radionici o DPU, pokrit će se teme:

  • što je društveni utjecaj i zašto ga je važno mjeriti
  • uvod u DPU metodu mjerenja društvenog utjecaja – što je, principi/načela
  • uvod u faze i procese mjerenja društvenog utjecaja – određivanje djelokruga i identificiranje ključnih dionika, mapiranje utjecaja, evidentiranje i vrednovanje učinaka, utvrđivanje utjecaja, izračun DPU omjera, izvještavanje, primjena i nadogradnja

Radionica će pomoći organizacijama da naprave odmak od razumijevanja izvještavanja ishoda projekata kroz uobičajene pokazatelje (broj aktivnosti, sudionika, materijala/procesa) ka mjerenju ostalih pokazatelja društvenog utjecaja poput znanja, vještina i opće dobrobiti. Konkretnije, pomoći će donatorima i ulagačima da jasnije i učinkovitije planiraju i provode investicijske projekte, korporacijama da nadopune svoje nefinancijske izvještaje konkretnim analizama i podacima, a provoditeljima projekata da mjere i komuniciraju društvenu vrijednost generiranu implementiranim projektima.

Ova uvodna radionica ujedno je i obvezna priprema za dvodnevni “SROI Practitioner” trening, koji će se u Hrvatskoj organizirati za zainteresirane u proljeće/ljeto 2018. godine. Više o treninzima i daljnjim procesima izgradnje kapaciteta DPU praktičara možete pronaći ovdje.

O predavaču:

Radionicu će voditi dr. Adam Richards, konzultant za mjerenje društvenog utjecaja, DPU praktičar i stariji istraživač u Social Value UK i Social Value International, globalnoj mreži organizacija i praktičara mjerenja društvenog utjecaja. Dr. Richards je stalni predavač na University of York.

Informacije o održavanju

Radionica će se održati 16. veljače 2018. godine, od 9 do 16 sati u Kongresnom centru FORUM Zagreb (Dvorana Reci), Radnička cesta 50 u Zagrebu. Radni jezik radionice je engleski.

Dodatne informacije o prijavi te kotizaciji doznajte ovdje.

Izvor: Act Grupa

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img