spot_img

Odabrani najbolji izvještaji o održivom razvoju u Hrvatskoj za 2017.

INA–Industrija nafte d.d. osvojila je Green Frog Award 2017, nagradu koju Deloitte Hrvatska već treću godinu za redom dodjeljuje za najbolje izvješće o održivom razvoju, pobijedivši tako na Deloitteovom natječaju za najbolje izvješće o održivom razvoju u Hrvatskoj.

Nagradu u ime Ine preuzeo je Tomislav Thür, operativni direktor, Korporativni poslovi, koji je tom prilikom istaknuo kako je svoje prvo Izvješće o zaštiti okoliša INA izdala prije punih 20 godina: “Uvidjeli smo da takav pristup stvara nove poslovne prilike te da je transparentnost jedini pravi način predstavljanja kompanije prema internim i vanjskim dionicima. Tijekom ovih 20 godina pokazali smo kako smo svjesni svoje odgovornosti kao jedne od najvećih hrvatskih kompanija i nastojimo ostvariti što bolje odnose u zajednici u kojoj djelujemo, kao i u komunikaciji s našim dionicima. Raduje nas što je to prepoznala i stručna zajednica kroz Green Frog nagradu.”

Osim nagrade za najbolje izvješće, ove je godine po prvi put dodjeljena i nagrada za napredak u izvješćivanju koju je osvojila Podravka d.d., a koju je preuzeo Matija Hlebar, voditelj održivog razvoja.”Ključno za napredak izvješća je kvalitetno uključivanje dionika u proces određivanja sadržaja i procjena materijalnosti aspekata poslovanja.” navodi Hlebar te dodaje: ”Pri izradi ovog izvješća kvantificirali smo nefinancijske utjecaje u lokalnom kontekstu održivosti Grupe Podravka.”

Održana i radionica o nefinancijskom izvještavanju

Prije dodjele nagrade održana je radionica o nefinancijskom izvješćivanju na kojoj su Deloitteovi stručnjaci polaznicima približili postupak pripreme nefinancijskih izvješća kroz pojašnjenje regulatornog okvira, te definiranje koraka u procesu, kao na primjer: definiranje sadržaja izvješća i ključnih područja izvješćivanja, identifikacija potrebnih podataka i ključnih osoba za komuniciranje, način prikupljanja, analize i prezentacije informacija, grafički dizajn izvješća analizu izvještaja o održivosti, pokazali primjere dobre prakse te predstavili zakonski okvir za nefinancijsko izvještavanje.

I ove je godine najbolji izvještaj među prijavljenima odabrao neovisni žiri kojeg čine dipl. ing. Mirna Maravić, univ. spec. oec., viša stručna savjetnica u Ministarstvu gospodarstva, mr.sc. Nenad Nikolić, dipl. ing. fizike, Hrvatski zavod za norme, izv. prof. dr.sc. Mislav Ante Omazić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i dipl. politolog Dragan Zelić iz GONG-a.

Društveno odgovorno poslovanje (DOP) u Hrvatskoj

„Društveno odgovorno poslovanje (DOP) je pristup korporativnog upravljanja koji primjenjuje vrijednosti održivosti u poslovanju kako bi promoviralo društvenu osjetljivost u trgovačkom društvu i izvan njega, što uključuje koncepte etičkog poslovanja, podržava učinkovito upravljanje svojim resursima i očuvanje prirode.  Sam postupak izvješćivanja ne smije biti “pričanje priče”. Izvješćivanje treba biti alat koji će omogućiti da aktivnosti koje društvo poduzima u ostvarenju svojih ciljeva i u konačnici strategije postanu vidljive, pri čemu strategija predstavlja neodvojivu cjelinu međusobno integriranih i usklađenih poslovnih ciljeva i ciljeva održivog poslovanja..“, izjavila je Ivana Turjak Čebohin, direktorica u Deloitteovom odjelu revizije te nastavila: „Svako društvo koje prepozna vrijednosti koncepta društveno odgovornog poslovanja u njihovoj suštini (ne samo radi ispunjavanja regulatornih obveza) i ugradi ih u procese kreiranja svojih vrijednosti, bit će profitabilno i još dugo vidljivo na gospodarskom horizontu.“, zaključuje Turjak Čebohin.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img