spot_img

“Osjetljivije skupine društva uvijek imaju mjesto u srcima nas zaposlenika, ” HEP Opskrba

U jednom od prijašnjih brojeva godišnje knjige-planera Učinkovit menadžer, sveučilišna profesorica i spisateljica Majda Rijavec podsjetila nas je ponovno na sve dobrobiti pomaganja, rada za opće dobro, a nadasve volontiranja. Na sve dobre posljedice toga, čak i pozitivnije nego što se misli i općenito zna. Sreća primatelja postaje i srećom davatelja. Mnoga istraživanja pokazuju da su volonteri u prosjeku sretniji od drugih. Među sretnijima su i angažirani članovi udruga, društava, Caritasa, Crvenog križa, ali i osobe – zaposlenici koji zajedno, i češće, upražnjavaju rad za opće dobro i u tome nalaze sebe. U takvim prilikama upoznajemo nove ljude, sudjelujemo i družimo se, stječemo nova iskustva i vještine. Možda je onaj drugi razlog i važniji – osjećamo u sebi snažno “zadovoljstvo više razine”. Volontiranje unosi dodatan smisao u naš život, postajemo svjesniji da ima ljudi koji ovise o pomoći sa strane, kojima je teško, mnogo teže nego nama.

VVV – vedri vrijedni volonteri HEP Opskrbe među drugima i s drugima
Društveno odgovorno poslovanje dio je organizacijske kulture HEP Opskrbe te pozitivan način uključivanja u zajednicu. Pozivitan stav zaposlenika o društveno odgovornom poslovanju tvrtke te njihovo sudjelovanje u programima pomaganja potrebitima i kampanjama mijenjanja društvene svijesti, uživanje i gradnja pozitivnog ozračja, timskog duha, izraz su zajedništva i pozitivne organizacijske kulture tvrtke.

Osmijeh djeteta velika je sreća. Činjenica da smo pomogli djetetu, izmamili mu osmijehe na lice, nekome olakšali teške trenutke, mnogo nam znači. I djetetu i nama odraslima.

Posljednje srijede u mjesecu veljači nosimo ružičasto. “Dan ružičastih majica” svjetski je program prevencije vršnjačkog nasilja (Pink Shirt Day) kojim se podiže svijest o tom velikom problemu među djecom i mladima. Kupnjom majica pridružujemo se organiziranim aktivnostima i dajemo podršku djeci-žrtvama. Veselje nam je podržati u radu i Udrugu “NINA – Naša inicijativa, nečija alternativa”, pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.
U prioritetno djelovanje ove udruge ulazi i hrabrenje roditelja da istraju i savladaju sve izazove. Udruga “Bubamara” već dugi niz godina okuplja osobe s invaliditetom, pruža im raznu tehničku i informacijsku pomoć te osigurava aktivno uključivanje članova u radne sadržaje i život društvene zajednice. Doniranjem sredstava i susretima, HEP Opskrba pomaže njihovo djelovanje. U znak potpore osobama s Downovim sindromom, svakog 21. ožujka, na njihov Međunarodni dan, i mi oblačimo šarene čarape i time skrećemo pozornost na probleme i izazove s kojima se one susreću, podržavamo ih, pridonosimo senzibiliziranju društva. Nošenje rasparenih šarenih čarapa odražava život tih osoba; one ih, naime, ne razlikuju po bojama.

Sudjelovali smo i u akciji “Vrapčanski jastuci”. Te jastuke izrađuju pacijenti Psihijatarske bolnice u Vrapču, želeći otvaranje dijaloga i osvješćivanje društva o predrasudama, stereotipima, stigmatizaciji osoba koje boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Zaposlenici HEP Opskrbe “fotkali” su se s njihovim jastucima i fotografije dijelili na društvenim mrežama. Vođena čežnjom svojih članova za gradnjom boljeg svijeta i za smanjenje društvenih stavova koji otežavaju ionako težak položaj invalida, Udruga invalida Križevci osnovala je 2013. svoje socijalno poduzeće – “Hedonu”, za proizvodnju čokolade i pralina. Dobivši tamo zaposlenje, osobe s invaliditetom dobivaju i novi smisao, osjećaj samostalnosti i jednakosti. HEP Opskrba redovito kupuje njihove čokolade i daruje ih partnerima. Širimo svijest o postojanju “Hedone” i o njihovom vrijednom radu.

Briga i za naše zdravlje
Na Međunarodni dan sporta, posljednje srijede u mjesecu svibnju, u našoj tvrtki promovira se razgibavanje na radnom mjestu, zdrav način rada i života. Prostorije tvrtke tog dana ispunjavaju mnogi vježbači. Uz demonstracijske vježbe, zaposlenicima je na raspolaganju i skripta o vježbanju u uredu.

Zaposlenici HEP Opskrbe bicikliraju i u nacionalnoj kampanji “Biciklom na posao” u organizaciji Sindikata biciklista. Vozeći se tog dana biciklima u kolonama, izbjegavamo gužve na putu do posla i natrag, uživamo na zraku. Uključujemo se time i u opća zalaganja za energetski učinkovit promet, što podrazumijeva i smanjenje motoriziranog prometa te povećanje korištenja bicikla ili hodanja.

Zajednički obilježavamo Međunarodni dan sreće, svakog 20. ožujka. Afirmiramo temeljno ljudsko pravo na sreću, svjesni da pristup njoj u svijetu nije pravedan ni uravnotežen.
Svojim primjerom šaljemo poruku i drugim organizacijama da se uključe u slične projekte i pomognu kad god mogu.

Tina Barbarić, Sektor za marketing.

DOBRA HRVATSKA, Siječanj 2019
Tekst oblikovan sukladno metodologiji Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img