spot_img

PRIVREDNA BANKA ZAGREB: Strateško korporativno volontiranje u funkciji unaprjeđenja financijske pismenosti mladih – program „Umjetnost štednje“

Zaposlenici-volonteri PBZ tijekom listopada 2017. višestruko su premašili plan – s preko 2200 mladih realizirali su čak 72 radionice… Inicijativa Intese Sanpaolo (matične banke PBZ-a) Umjetnost štednje osmišljena je u torinskom Muzeju štednje, multimedijskom laboratoriju čija je svrha educirati posjetitelje o financijama. Projekt financijske edukacije jedan je od strateških projekata Intese Sanpaolo koji je tijekom listopada 2017. godine proveden u inozemnim supsidijarima ISP-a. Ovime se projektom društveno odgovorno poslovanje (DOP) grupe dodatno učvršćuje, osobito s obzirom da je naglasak stavljen na ulaganje u zajednicu.

Cilj je projekta uvođenje strateškoga volontiranja u svrhu provođenja financijske edukacije mladih, odnosno nizom raznovrsnih aktivnosti obuhvatiti što veći broj mladih i učiniti im dostupnu financijsku edukaciju. Slijedom toga, prvi je cilj projekta bio zajedničkom suradnjom obilježiti Svjetski dan štednje (31. listopada) organiziranjem niza edukativnih aktivnosti i događanja usmjerenih na promociju financijske pismenosti. Inače, ideja Svjetskoga dana štednje začeta je 1924. godine u povijesnom sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde tijekom održavanja međunarodne konferencije.

Zbog čega je ovaj projekt važan

Prema istraživanju Standard & Poor’sa iz 2015. g. udio financijski pismenih osoba u Italiji i zemljama ISBD-a manji je od 40%. Osam banaka ISBD-a, među kojima je i PBZ, već je aktivno u tradicionalnom volontiranju. Ovim projektom supsidijari ISP-a prvi put uvode strateško volontiranje u području financijske edukacije, u sklopu društveno odgovornog poslovanja grupe.

Kako je projekt proveden u Privrednoj banci Zagreb

O početku projekta pisali smo u srpanjskom broju internog glasila PBZXpressa i pozvali sve zainteresirane kolege da se uključe u volontiranje. Do 31. kolovoza za sudjelovanje u projektu prijavio se 31 volonter iz devet gradova diljem zemlje (Zagreb, Split, Opuzen, Slavonski Brod, Pazin, Osijek, Biograd, Kutina i Rijeka). Svaki prijavljeni volonter mogao je predložiti školu u kojoj želi volontirati. S obzirom na to da se projekt temelji na strateškom korporativnom volontiranju, formirana je grupa PBZ EduVolonteri čiji su članovi zaposlenici PBZ-a, volonteri koji su se prijavili za provođenje financijske edukacije u osnovnim školama. Svi članovi PBZ EduVolontera dobili su materijale za edukaciju i prošli radionice na kojima su stekli znanja potrebna za provedbu projekta (trening trenera).

Tematski sadržaj radionica

Sadržaj je prilagođen dvjema dobnim skupinama učenika i to:

  1. radionicu „Djeca i štednja“ (za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole) kojoj je cilj upoznati djecu s pojmovima štednje i ulaganja, povezujući ih s općom vrijednošću i važnošću svakog rada te različitim načinima raspolaganja džeparcem i izradom financijskoga plana,
  1. radionicu “Ti odlučuješ!” (za djecu od 5. do 8. razreda), kojoj je cilj naučiti djecu osnovama upravljanja osobnim financijama pomoću individualnih i grupnih igara.

Tijekom rujna kontaktirali smo sa školama i dogovorili održavanje radionica u njih 20. Iako nam je namjera bila provesti po dvije radionice u svakoj školi, zbog iskazanoga iznimnoga interesa škola za taj projekt i entuzijazma naših volontera broj radionica uvelike je narastao te su naši volonteri tijekom listopada realizirali čak 72 radionice. Uz zahvalu kolegama volonterima na entuzijazmu i angažmanu, svakako želimo zahvaliti i cjelokupnom menadžmentu bez čije podrške provedba tolikoga obujma volontiranja ne bi bila moguća.

Muzej štednje PBZ-a u očuvanju hrvatske novčarske baštine!

Značajnu ulogu u projektu imao je i Muzej štednje PBZ-a na kojeg smo svi mi jako ponosni i koji je tijekom listopada posjetilo čak 11 škola. Naime, PBZ igra aktivnu ulogu u očuvanju hrvatske novčarske baštine i utemeljitelj je i vlasnik prvog i jedinog hrvatskoga muzeja štednje i novčarstva. U reprezentativnom prostoru palače Oktogon u Ilici 5 u Zagrebu izloženo je više od devet stotina odabranih eksponata u tri temeljne zbirke: zbirka vrijednosnica i dionica, zbirka kovanoga i papirnog novca i zbirka štednih kasica i knjižica.

Muzej je svakako vrijedan posjeta i tijekom godine redovito ugošćuje učenike osnovnih i srednjih škola. Osim posjeta Muzeju, organizirani su i posjeti učenika poslovnicama Privredne banke Zagreb, gdje djeca imaju priliku upoznati se s poslovima djelatnika poslovnica, kao i detaljnije se upoznati s financijskim pojmovima i općenito dobiti više informacija o važnosti štednje.

U navedenim aktivnostima koje je organizirao PBZ sudjelovalo je preko 2200 školske djece iz cijele Hrvatske.

Događaj je završio okruglim stolom na temu “Strateško korporativno volontiranje u funkciji unaprjeđenja financijske pismenosti mladih” koji je održan 31. listopada u prostorijama PBZ-a i na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske udruge banaka, gosti iz škola i PBZ-ovi volonteri.

Darija Anić, glavna savjetnica, Ljudski resursi i Organizacija PBZ
Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska
Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera DH
Prosinac 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img