spot_img

OSVRT: Kakva su rješenja nudili gradonačelnički kandidati i kandidatkinje za probleme s otpadom u Zagrebu?

„Zelena akcija“ objavila je odgovore kandidata i kandidatkinja za gradonačelnička/cu Zagreba na konkretna pitanja o načinu rješavanja najvećih problema u gospodarenju otpadom u Zagrebu, problema nazvanog „Zagreb – Europska prijestolnica smeća“. Dvojica kandidata i jedna kandidatkinja nisu smatrali potrebnim odgovoriti na pitanja.

Udruge Zelena akcija i UZOR su u sklopu kampanje „Dosta je! Izađi na izbore!“ kandidatima i kandidatkinjama za gradonačelnika/cu Zagreba dostavile dopis s konkretnim pitanjima o rješavanju najvećih problema u gospodarenju otpadom u Zagrebu. S obzirom da je izrazito važno da javnost bude detaljnije upoznata s planovima političkih osoba za rješavanje nagomilanih problema s otpadom koji poprilično narušavaju kvalitetu života u Zagrebu, kandidatima i kandidatkinjama su upućena sljedeća pitanja:

  1. Kako planirate poboljšati sustav odvojenog prikupljanja otpada koji je trenutno ponajviše baziran na spremnicima na javnim površinama? Kako bi se prema Vašem planu otpad prikupljao u višestambenim zgradama, a kako u kućama?
  2. Kako planirate poboljšati sustav naplate odvoza otpada? Kako bi se novi način naplate provodio u višestambenim zgradama, a kako u kućama?
  3. Planirate li zatvoriti odlagalište Jakuševec? Ako da, kada?
  4. Smatrate li da Zagrebu treba centar za gospodarenje otpadom ili planirate na neki drugi način riješiti zbrinjavanje otpada? Planirate li izgraditi centar za gospodarenje otpadom u Resniku? Ako da, što bi se sve u njemu nalazilo?
  5. Koja sve postrojenja za obradu otpada planirate izgraditi u Zagrebu?
  6. Planirate li uvoz miješanog otpada iz Zagrebačke županije na obradu u Zagreb?
  7. Planirate li izvoz biootpada na obradu u kompostanu u Novsku?
  8. Koje mjere prevencije nastanka otpada i ponovne uporabe planirate provoditi?
  9. Kako planirate riješiti problem velikih ilegalnih odlagališta poput Ježdovca?

Odgovori četvero kandidata/kandidatkinja o načinu rješavanja ključnih problema s otpadom dostupni su na sljedećoj poveznici, dok se dvojica kandidata Davor Filipović i Miroslav Škoro te kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević nisu odazvali na upit udruga.

 

 

Podsjećamo da su udruge performansom na Dan planeta Zemlje kod odlagališta Jakuševec pozvale građane i građanke na izbore te istaknule kako je krajnje vrijeme za temeljite promjene u kaotičnom sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu. Tom prilikom predstavljen je i „skupocjeni“ parfem neugodnog mirisa EAU DE ZAGREB – iz srca Jakuševca, koji proizvodi i puni „Zagreb – europska prijestolnica smeća“, čiji su dragocjeni sastojci: kaotično sakupljanje i neredovit odvoz otpada, skupi i nepravedni računi,… loša infrastruktura, požari, zagađenje zraka, narušavanje zdravlja, loša edukacija, privatizacija i namještanje poslova.

„Skupocjeni“ parfem neugodnog mirisa EAU DE ZAGREB – iz srca Jakuševca / Foto: Zelena akcija
„Skupocjeni“ parfem neugodnog mirisa EAU DE ZAGREB – iz srca Jakuševca / Foto: Zelena akcija

 

Cjelovite odgovore i prijedloge četvero kandidata/kandidatkinja pročitajte OVDJE

Izvor EKO VJESNIK – Cjeloviti članak pročitajte OVDJE

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img