spot_img

Panorama 66 – Izgradnja odnosa među gradovima za održiviju budućnost

Više od polovine svjetskog stanovništva danas živi u gradovima. Gradski su centri izvor rasta i razvoja. Kao takvi privlače ruralne stanovnike koji traže prilike za ostvarivanjem većih prihoda, pristupanje visokokvalitetnim uslugama poput obrazovanja i zdravstvene skrbi te osiguravanje bolje budućnosti svojoj djeci.
Ključ načina rasta gospodarstava leži u prijelazu s djelatnosti niske produktivnosti u ruralnim područjima, na prvom mjestu tradicionalne poljoprivrede, na proizvodnju u urbanim područjima i brojne uslužne sektore. Put je to kojim su u povijesti išle brojne razvijene države i takav model u pravilu usvajaju pokrajine u usponu diljem svijeta.
Za zemlje u razvoju i usponu – gdje urbanizacija i gospodarski rast idu jedno s drugim – važno je da se u potpunosti razumiju lekcije naučene iz industrijskog svijeta. Tako su nacionalna i gradska tijela u posljednjem desetljeću razvila dobre prakse te se greške napravljene u povijesti mogu uzeti u obzir u urbanoj politici u zemljama u usponu. Takvom se suradnjom stvaraju situacije obostrane koristi.
Dodatne informacije pronađite ovdje.
Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img