spot_img

Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA i tvrtka M.E.P. istražili i objavili 100 primjera društveno odgovornog poslovanja!

DOP sve vidljiviji u Hrvatskoj.

Na portalu odgovorno.hr do sada objavljeno 100 primjera dobrih praksi društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja, a cilj u 2018. je novih 40.

61 organizacija izložila javnosti svoje prakse trajnim zapisom u Hrvatskom registru DOP primjera.

Hrvatske organizacije najviše ulažu u zajednice te zaštitu okoliša.

Zahvaljujući brojnim inicijativama, naporima pojedinaca, entuzijasta i organizacija – lidera, društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj u posljednjem je desetljeću uvelike uznapredovalo te, malo po malo, hvatamo korak sa svjetskim trendovima. Poslovna inicijativa za afirmaciju DOP-a i održivosti DOBRA HRVATSKA osnovana je upravo kako bi se organiziranim i zajedničkim djelovanjem promovirale i unaprjeđivale postojeće prakse, stvarale nove, ali i davao veći javni prostor za vidljivost svega dobrog – kako bi se educirale i druge organizacije koje se žele razvijati, pa i javnost koja ipak, još uvijek, nije dovoljno informirana o onoj dobroj Hrvatskoj koja postoji tu uz nas, radi, stvara, proizvodi, uči, izvozi. Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA ima u članstvu dvadeset i tri organizacije, a surađuje s njih preko stotinu. Osnovana je i djeluje kao neprofitni sektor unutar tvrtke M.E.P. d.o.o.

Inicijativa je posljednje tri godine putem portala www.odgovorno.hr javnosti nastojala približiti poticajne priče iz društveno odgovornog poslovanja, održive programe unutar poslovnog sektora, učvrstiti B2B pristup te razvijati benchmarking. Portal je danas centralno mjesto za svakodnevnu objavu i razmjenu informacija i znanja o očiglednom napretku društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja u Hrvatskoj i regiji. Na portalu se nalazi i Hrvatski registar DOP prakse, kao mjesto trajnog zapisa i kronika hrvatskih promjena i pomaka.

Kronika razvoja DOP-a u posljednje tri godine, ne samo tvrtki – već i agencija, javnih institucija, škola…

Nakon tri godine aktivnog djelovanja, u trajnom zapisu ostaje, u ovome trenutku, sto priča – primjera dobrih praksi u kategorijama okoliša, zaposlenika, zajednice, potrošača, dobavljača i partnera, sve pod nazivom Hrvatski registar DOP primjera. Doprinoseći osvještavanju javnosti, registar istovremeno osigurava široku paletu case studyja koji su na korist različitim dionicima – poduzećima, članovima uprava, projekt menadžerima, civilnom sektoru, a napose studentima i mladima, kao možda prvi uvid u odgovorno ponašanje u hrvatskom društvu.

Objavljenih 100 priča dokazuju kako hrvatske organizacije, velike, male i srednje, javni sektor, udruge, ali i gradovi, kontinuirano ulažu i rade na vlastitoj održivosti i održivosti zajednice u kojoj djeluju. Čak sedam organizacija objavilo je više od tri primjera dobre prakse. Prikupljeni i objavljeni materijal motivira na daljnju akciju, s nadom kako će broj dobrih praksi rasti eksponencijalno u budućnosti. Iako i dalje uviđamo kako su velika poduzeća ona koja svojom praksom prednjače u organiziranim aktivnostima, i među manjim i javnim organizacijama vidljivi su izuzetno vrijedni primjeri.

Goran Tudor, menadžer Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA, ovom je prilikom izjavio: „Izlaganje u javnosti, veća vidljivost dobrih djela nužna je, pogotovo u ovoj fazi razvoja DOP-a kada se aktivnosti za održivost tek trebaju ustoličiti kao dominantna svijest. O dobrim praksama potrebno je javno govoriti i ukazati da oni koji su društveno odgovorni, provode aktivnu socijalnu i okolišnu politiku, zbilja čine nešto važno. Iako „100 primjera“ predstavlja hvalevrijednu činjenicu za Hrvatsku, nije nepoznata dugogodišnja socijalna i ekološka orijentacija i komponenta u strategijama mnogih naših poduzeća, na tisuće njih. A poznati su nam mnogima, pa i u javnosti, i oni suprotni slučajevi rigidnog upravljanja i zanemarivanja svega osim vlastita profita. Iz takvih tvrtki zaposlenici bježe čim mogu, uskoro će im i (osviješteni) potrošači počinjati okretati leđa. Na koncu konca, nerijetko se takve tvrtke slome i same od sebe, kako sad imamo prilike vidjeti.“

DOBRA HRVATSKA zahvalna je svim organizacijama i pojedincima koji su zajedno s njom u timskom ozračju predstavili svoje primjere dobre prakse bez kojih ova inicijativa ne bi mogla napredovati. U istinskom angažmanu organizacija kojem svakodnevno svjedočimo vidimo dodatni poticaj za daljnje djelovanje. U narednoj fazi rada 2018/2019 očekuje nas objava 40 novih primjera, među njima veći broj „nezvučnih“ imena.

Na izlaganje i povećanu vidljivost svojih primjera dobrih praski pozvani su svi tipovi organizacija koji u svojem djelovanju naglasak stavljaju na održivost i društvenu odgovornost, bez obzira radilo se o jednom ili nizu projekata. I vi se slobodno možete javiti na odgovorno@odgovorno.hr. Učlanite se u Poslovnu inicijativu DOBRA HRVATSKA.

U priloženoj se infografici može vidjeti slikovit prikaz ostvarenih uspjeha.

Kontakt za sva pitanja:
E-mail: odgovorno@odgovorno.hr, Tel: 01/5509-805.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img