spot_img

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Od 1992. godine mreža UNITED obilježava 9. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, te poziva međunarodnu zajednicu da stane na kraj mržnji. Svake godine stotine organizacija i neformalnih grupa u više od 45 zemalja aktivno sudjeluju u kampanjama s ciljem sprječavanju budućih djela genocida. 

Sjećanje na holokaust prilika je za razvijanje dubljeg poštovanja prema žrtvama i preživjelima i njihovom djelovanju. Istovremeno može i formirati naš odgovor na stradanje suvremenih žrtava. Stavljanje žrtava i preživjelih u središte povijesnog istraživanja, učenja i sjećanja osvjetljava ljudskost današnjih žrtava zločina i utjecaj antisemitizma potaknutog dezinformacijama i iskrivljavanjem povijesti. Fokusiranje na humanost žrtava potiče nas da se prisjetimo i naše odgovornosti u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma i predrasuda – da učinimo sve što možemo za spriječavanje genocida.

Kristalna noć

Datum 9. studenog je odabran kao sjećanje na žrtve pogroma Kristalne noći 1938. Pogrom Kristalne noći bio je prvi korak prema istrebljenju židova u Europi od strane nacista. Nacisti su u noći s 9. na 10. studenog 1938. uništili više od 8000 židovskih domova i trgovina, zapalili sinagoge, zatvorili, ranili i ubili Židove diljem zemlje. Komadići razbijenih prozora koji su prekrivali ulice u mnogim njemačkim gradovima dali su naziv ‘Kristallnacht’ što u slobodnom prijevodu znači Noć razbijenog stakla.

Danas se ovaj pogrom smatra simboličnim početkom holokausta, sustavnog iskorjenjivanja Židova. Započelo je diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova od 1933. godine da bi na kraju dovelo do ubojstva 6 milijuna Židova i 5,5 milijuna ‘neprijatelja njemačke države’: homoseksualaca, kriminalaca i ‘asocijalnih’ ljudi, pripadnika različitih vjerskih zajednica, ljudi s mentalnim poteškoćama, političkih ‘prijestupnika’ poput komunista i socijalista, španjolskih republikanskih izbjeglica i manjina poput Roma, Sinta i drugih.

Svijet je reagirao, ali ne previše burno. Amerika je povukla svog ambasadora iz Njemačke, ali nije prekinula diplomatske odnose.

Sam naziv Kristalna noć skovali su nacisti predstavljajući tu noć kao nešto sjajno za Njemačku. Danas je u Njemačkoj prihvaćeniji naziv Noć pogroma, koji puno bolje opisuje što se te noći zaista događalo.

Ovaj dan nas podsjeća da holokaust nije počeo masovnim deportacijama i koncentracijskim logorima, već se razvijao korak po korak. Nacistička propaganda i govor mržnje protiv Židova te zakoni koji lišavaju židovske građane njihovih prava bili su prvi koraci, koji su na kraju kulminirali nasiljem i pogromima.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img